ARHITEKTURA I DIZAJN
FOTO Fjaka je čarobna kućica iznad Makarske, a nastala je od starog maslinika
manager.ba/hercegovina.info Lifestyle 06 kolovoza, 2021
Izvor fotografije:
hercegovina.info

Fjaku čine dvije male kućice, kombinacija kamena i drveta, a nalaze se u prekrasno osmišljenom dvorištu u kojem ništa ne nedostaje i koje pruža savršen odmor za one željne mira, tišine i pravog mediteranskog štiha.

 

U novoj kolumni naše rubrike 'Arhitektura i dizajn' otkrivamo novo zanimljivo mjesto za odmor.

Upravo "ono nešto" nas je privuklo i kod Fjake, magične kućice iznad Makarske.

Fjaku čine dvije male kućice, kombinacija kamena i drveta, a nalaze se u prekrasno osmišljenom dvorištu u kojem ništa ne nedostaje i koje pruža savršen odmor za one željne mira, tišine i pravog mediteranskog štiha, prenosi hercegovina.info.


Maslinik sa starom drvenom kućicom, svega 15 minuta hoda od Makarske, novi vlasnici su odlučili prenamijeniti u objekt za turistički najam i nazvali ga Fjaka.

Stabla maslina stara 100-injak godina su ostala, a obnovili su kućicu, kao i cijelo dvorište te u njemu izgradili bazen kako bi cijeli objekt dobio na atraktivnosti i vrijednim dodatnim sadržajima.

 

 

Također, pored bazena, okućnica je dobila i nekoliko zona za odmor te prekrasan vrt prepun mediteranskog zelenila, među njima i začine te vinovu lozu koja pruža prekrasnu hladovinu.

Ovakva dražesna kuća na brdima iznad grada, koja u svome sklopu ima i odvojenu dječju sobu, idealna je i za odmor obitelji s djecom, ali i savršeno romantično skrovište za mlade parove. Osmišljena je tako da gostima ne može ništa nedostajati i da mogu uživati u miru i hladovini, a za tren se mogu naći u gradu i otići na neku od plaža.

 

 

Glavni objekt, drvena kućica vedrog svijetloplavog pročelja proteže se na 12 kvadrata i njemu je smještena spavaća soba koja se sklapanjem ležaja pretvara u dnevni boravak. U kućicu se ulazi sa velike terase natkrivene vinovom lozom i s podovima obloženima drvenim deckingom te služi kao blagovaonica na otvorenom.

 

 

U sklopu kuće je i nadograđeni kameni dio u kojem su smještene kuhinja te kupaonica. Ispred ovoga kamenoga dijela nalazi se mali kutak za ispijanje kave i uživanje u zelenilu.

Iznad ovoga dijela vlasnici su dali napraviti mini sunčalište na drvenom postolju, koji izgleda kao krevet pod vedrim nebom.

 

Svaki dio šarmantnog interijera i eksterijera ovdje je pomno osmišljen te je sve podređeno uživanju, opuštanju i odmoru.

O Autoru
manager.ba/hercegovina.info
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu