ARHITEKTURA I DIZAJN
FOTO Evo kako je zamišljen ugostiteljsko-turistički kompleks u Ilijašu - Uz restoran i kućice za smještaj planirano i umjetno jezero
manager.ba/ba.ekapija.ba Lifestyle 15 listopada, 2021
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Arhitekti Studio Arh iz Sarajeva izradile su idejno rješenje za budući ugostiteljsko-turistički kompleks Ilijaš.

 

Kako su za eKapiju istakli iz ovog studija, projekt je rađen za privatnog investitora iz Sarajeva, a kompleks čija je gradnja planirana u etapama, prema proračunu bi trebalo da košta oko 3 mil KM.

Istakli su da očekuju da će realizacija ovog projekta početi u narednom periodu, a radi se o kompleksu koji osim smještajnih kapaciteta ima i vanjske sadržaje te vještačko jezero.

Ugostiteljsko-turistički kompleks predstavljat će kombinaciju tradicionalne funkcije predočene kroz suvremenu formu objekata. Sam koncept zasniva se na više sadržaja koji se na human način isprepliću stvarajući sinergiju te crpeći istovremeno sve zatečene kvalitete lokacije.

Objekti ugostiteljskog karaktera kakav je restoran, te smještajni kapaciteti u vidu individualnih stambenih kuća te ostali prateći sadržaji pozicionirani su na ključnim tačkama promatrane mikrolokacije.

- Svojom izvitoperenom volumetrijom stapaju se s krošnjama drveća, stvarajući zanimljiv efekt. Istovremeno kompleks odiše suvremenim formama koje su zasnovane na tradicionalnoj kući ovih prostora. Elementi tradicije ogledaju se u detaljima, intarzijom u drvenom površinama, fasadnim oblogama, popločanju u vidu kaldrme, pokrov od šindre. Suvremeni elementi objekata su velike staklene površine koje mire unutarnji i vanjski prostor. Svi objekti imaju istu liniju i materijalizaciju koja se u zavisnosti od funkcije razlikuje u nijansama. Osnovna vodilja bilo je kreiranje prostora za odmor i rekreaciju koji svojom formom postaje sastavni dio mikrocjeline i u potpunosti se uklapa u zatečeni ambijent – navela je Merima Terović iz Studia Arh.

Na idejnom rješenju, analizi i razvoju ideje radio je cijeli tim Studia Arh više od mjesec dana.

 

 

- Predviđeni su ugostiteljsko-turistički kapaciteti (smještajne jedinice i restoran) prodajni kapaciteti (prodajne jedinice), nadstrešnica plus štala za smještaj i jahanje konja te ostalih domaćih životinja, roštilj kućice za iznajmljivanje, kućice za boravak djece – unutar kojih su predviđene različite aktivnosti za djecu, vještačko jezero i voćnjak za sve korisnike prostora – kaže za eKapiju Kenan Zvizdić iz Studia Arh.
Dodaje da je realizacija svakog projektiranog djela poseban doživljaj za arhitektu, i dodatni motiv da svaki sljedeći projekt bude bolji od onog prethodnog.

- Arhitektura je živa materija u kojoj konstantno učimo i razvijamo naše sposobnosti, realizacija projekta je uvijek poseban vid naobrazbe svakog od nas. Trenutno smo u procesu razrade nekoliko projekata, različite namjene, ali o njima ćemo dati više informacija kada budu gotovi.

 

 

Novi sadržaj za Ilijaš

- Promatrana lokacija je podužno postavljena u pravcu istok- zapad. Svojom kraćom stranom na zapadnog granici parcele nalazi se autoput A1 (Sarajevo-Zenica), također i neposredna blizina priključenja istog prema Ilijašu, što je od ključnog značaja za cijeli kompleks. Idući prema istoku teren je u blagom padu prema rijeci Bosni. Na sjevernoj strani promatrani obuhvat se nastavlja na prostore već postojećeg poljoprivrednog kompleksa. Značajna stavka za kompleks je i neposredna blizina Sarajeva, gdje ovakvi sadržaji nisu dovoljno zastupljeni. Glavni pristup kompleksu je s jugozapadne strane, repa parcele, dok se istoj može pristupiti i preko poljoprivrednog kompleksa. Drugi pristup se koristi i kao ekonomski pristup restorana – navodi se u tehničkom opisu projekta budućeg kompleksa u Ilijašu.

Voda koja povezuje

Analizom zatečenog stanja proizašla je optimalna dispozicija različitih sadržaja koji su zastupljeni. Parking prostor pozicioniran je na jugozapadnom dijelu parcele, odakle je omogućen nesmetan kolski i pješački pristup.

- Zapadni dio parcele prema autoputu je već zaklonjen tampon zonom, voćnjakom, kojeg smo u najvećem dijelu zadržali, dok se manji dio morao ukloniti zbog planiranja parking prostora, objašnjeno je u tehničkom opisu kompleksa.

 

 

Cijeli potez parkinga je ozelenjen te se posjetitelji već kroz prvi kontakt susreću s prirodom. Kolska i pješačka zona su naglašene i različitom materijalizacijom šljunčane podloge. Ulazna partija posjetitelje vodi smisleno u razuđeni kompleks. Centralno su postavljene prodajne kućice, koje posjetiteljima nude kvalitetne prirodne paketiće domaćih proizvoda koje tako potiču proces brendiranja. Restoran je smješten u sjeverozapadnom dijelu parcele, okružen voćnjacima ali i u neposrednoj blizini pogona proizvodnje domaćih proizvoda koji se upotrebljavaju u istom. Stambene jedinice su smještene na obali umjetne rijeke koja se formirala kao kanal iz centralnog dijela obuhvata prema rijeci Bosni. Njoj prethodi i umjetno jezero.

Formiranjem elementa vode (kanal, jezero) kroz kičmu parcele omogućen je isti kvaliteta mikrolokacije svim objektima. Kanal koji je formiran između stambenih jedinica i kućica za roštilj predstavlja istovremeno tampon koji pruža dovoljno intime za obje zone, ali istovremeno ih diskretno povezuje mostom. Kućice za roštilj se nalaze na samoj obali Bosne, dok te u neposrednoj blizini jezera.

Kompleks sadrži i igralište za djecu, manje boksove za životinje, nadstrešnicu za parkiranje bicikla i manjeg prijevoznog sredstva tipa golfmobila (koji će se prema potrebi koristiti za prijevoz posjetitelja do stambenih jedinica).

Tagovi:
O Autoru
manager.ba/ba.ekapija.ba