ARHITEKTURA I DIZAJN
Fantastična rješenja za stanove do 60 m² (PLAN)
manager.ba/kucastil.rs Lifestyle 28 siječnja, 2022
Izvor fotografije:
kucastil.rs

Želite da stan od 60 m2 transformirate kako on ne bi izgledao obično, ali ne znate kako? Ne brinite, inspiracija za vaš prostor je stigla! Predstavljamo vam tri savršena interijerska rješenja, koja mogu donijeti zanimljiv stil, dodatan prostor i suvremenu funkcionalnost svakom domu.

 

 

Fluidni stan sa dodatnim garderoberom

U stambenoj zgradi Sankt Peterburga, sagrađenoj početkom 19. stoljeća nalazi se stan od 58 m2, koji je prije renoviranja bio dosadna, bijela prostorija sa jednim toaletom. Međutim, arhitekte su kreirale pravo stilsko i funkcionalno remek-djelo. Sada ovaj stan je podeljen u tri zone: kuhinja-dnevni boravak, spavaća soba i hodnik-garderober.

 

 

Shop the look: Malin Tv komoda Enviro DesignConceptStore.

 

Spavaća soba je odvojena od dnevne sobe staklenom pregradom. Na taj način arhitekte su stvorile izolovano mesto za odmaranje, uz neprekidnu fluidnost cjelokupnog prostora stana.

Realativno veliki prostor ove sobe ima uvjete i potencijal dodatnog pregrađivanja i stvaranja još jedne spavaće sobe u budućnosti, sa zasebnim ulazom iz boravka kroz krilo staklene pregrade.

Glavni uvjeti projekta bili su mali budžet, stoga, zidovi stana nisu nivelisani kako bi se što više uštedeli materijali i troškovi za završno uređenje. Krajnji zid stana ofarban je u boju poda kako bi se dobio efekt vizuelnog proširenja prostora usled prelaska boje sa horizontalne površine na vertikalnu. Samim tim i troškovi boje sa pigmentom su bili smanjeni.

 

 

Shop the look: Stočić Malin

Osvrt na salonski stil arhitekte su uvele na ekonomičniji način sa lajsnama. Ovi prepoznatljivi zidni paneli, sa vertikalnim ritmom u dnevnom i trpezarijskom delu, pojednostavljeni su u zoni spavaće sobe, pretvarajući se u dugačku minimalističku ploču sa horizontalnim skalama na podu i iznad uzglavlja kreveta.

Kako bi pregradili prostor i unijeli funkcionalnost u njega, prostor pored ulaznih vrata je pregrađen i na taj način je stvoren hodnik i garderober.

 

 

Ukoliko ste se našli u većem prostoru bez definiranih prostorija, želite moderan dom a opet da iskoristite starije elemente ovo će biti savršen dizajn za vas.

 

 

Autori enterijera/FOTO: INT2 Architecture

 

Svjetao prostor sa neobičnim pregradnim sistemom

Nasuprot prethodnom primjeru, gde je stan dodatno pregrađen, ovaj interijer za cilj je imao stvaranje fluidnog ambijenta. Želja budućih stanara da prostor djeluje prostranije i otvorenije nego što jeste, izazvala je kreiranje transparentnih pregrada i vizuelno oslobođavanje prostor. Na 57 m2, dnevna soba čini središte zbivanja, dok su ostale prostorije definirane oko nje.

 

 

Za spavaću sobu koja se nalazi odmah pored dnevnog boravka, napravljene su dve vrste mobilnih pregrada: nježna zavesa, kao i staklena vrata, koja se mogu poput harmonike sklopiti u ugao, ne zauzimajući previše prostora.

 

 

Nasuprot dnevnoj sobi nalazi se kuhinja i monokromnosti glavnih površina daju kontrast tamne konture visilica, barskih stolica i sudopere. Ovaj kontrast je arhitektama omogućio da uklope postojeće tamne prozorske okvire. Noseći stub je iskorišten kao dodatni prostor za sjedenje, ali i grejanje, a ofarban je u bijelo kako ne bi prekidao fluidnost prostora.

 

 

 

Autori enterijera/FOTO: Artem Babayants Architects

 

Svaki kutak iskorišćen

Ukoliko nijedan od prethodnih stanova ne ispunjava vaša stilska očekivanja, ovaj stan će to sigurno uraditi. Na točno 60 m2 INT2 Architecture studio još jednom je pokazao svoje umijeće i kreirao interijer koji je mladalački, vedar i pun života.

Arhitekte su se sa ukusom poigrale sa geometrijskim oblicima, kombinacijama namještaja modernog doba i onog s polovine prošlog stoljeća, skandinavskim dekorom i efektnim detaljima. Rušenjem dijela postoječih zidnih pregrada ili njihovim pomjeranjem dobio se mnogo veči prostor za dnevne aktivnosti sa radnim kutkom i dodatni toalet.

 

 

Shop the look: Radni sto Slim, Enviro DesignConceptStore

 

Na inovativan način arhitekte su također unijele multifunkcionalnu kocku unutar stana, kako bi dobili dodatan prostor za odlaganje.

Ova nezavisna kocka, ubačena na samom ulazu, formira osim mini hodnika i dvostranu funkcionalnu cjelinu.

Sa jedne strane služi kao garderober u predsoblju, a strana okrenuta ka dnevnoj sobi, predstavlja biblioteku.

 

 

Svaki kutak ovog stana je maksimalno iskorišćen, pa tako i na cijeli noseći zid, celom visinom i širinom postavljena je magnetna tabla za pisanje i crtanje.

 

 

 

 

 

 

O Autoru
manager.ba/kucastil.rs