Ekologija od ponedjeljka
Dvije stotine škola sudjeluje u projektu Zelena revolucija
manager.ba/zeos eko sistem Ekologija 28 veljače, 2022
Izvor fotografije:
ZEOS Eko sistem

Veliki ekološki nacionalni projekt „Zelena revolucija“ je pokrenut od strane društva ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlaštenog operatera za upravljanje električnim i elektronskim otpadom.

 

U periodu od 01. veljače/februara do 31. svibnja/maja 2022. godine, osnovne škole širom Federacije Bosne i Hercegovine će zajedno raditi na području zaštite životne sredine osiguravajući čistu budućnost bez e-otpada za sve generacije naše države.

Cilj projekta je: Izgraditi zdrave navike odlaganja kod školske populacije kroz edukaciju i praktične primjere odlaganja e-otpada u školama.

Specifični ciljevi projekta su

  • Upoznati stanovništvo sa e-otpadom, kao kategorijom otpada
  • Uključiti akademsku zajednicu, djecu i roditelje u proces zaštite životne sredine
  • Informirati 100.000 učenika iz 200 škola
  • Spriječiti zagađenje kroz sakupljenu količinu od 200.000 kg e-otpada
  • Uspostaviti praksu odlaganja, edukacije i predaje e-otpada kroz besplatnu ZEOS-ovu uslugu u školama

 

Natjecanje i nagrade za najbolje

Škole će kroz razrede izvršiti adekvatnu edukaciju u skladu sa dostavljenim prezentacijama i materijalima, te organizirati jednu radionicu, a nakon toga nastupa natječarska aktivnost u sakupljanju e-otpada. Za tri najbolje rangirane škole u sakupljenoj količini e-otpada, biti će osigurane nagrade u vidu nabavke potrebne IT opreme (pametna tablaprojektor i IT oprema za učionicu informatike, tastature, miševi, podloge). Pored navedenog, u odnosu na sakupljenu količinu e-otpada, svim školama će biti donirane potrebne sadnice za uređenje školskog dvorišta ili općinskog parka.

Za pravilno odlaganje e-otpada škole dobivaju kante, a sama količina može da se prikupi od strane učenika, lokalne zajednice (građana), ali i firmi koje žele svoj e-otpad pravilno predati na ime neke od škola učesnica.  Pravna lica popunjavaju nalog ovdje, u napomenu navode ime škole i općinu za koju doniraju svoj e-otpad. Usluga preuzimanja je besplatna. Takmičenje traje do 04.05.2022. godine, kada će biti vršeno i preuzimanje e-otpada.

Pozivamo stanovništvo na odgovornost i učešće u zaštiti životne sredine, da svoj električni i elektronski otpad pravilno odlože u kantu u lokalnoj školi.

Dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona +387 33 628 606 ili putem e-maila [email protected].

Spisak prijavljenih škola nalazi se ovdje: Spisak škola

Tagovi:
O Autoru
manager.ba/zeos eko sistem
Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu