DIZAJN I ARHITEKTURA
DANI ARHITEKTURE BANJALUKA Otvoren natječaj za dostavljanje radova na temu stanovanja
Manager.ba/dominfo.ba Lifestyle 19 travnja, 2019
Izvor fotografije:
dominfo.ba

Istraživački centar za prostor poziva profesionalce i studente arhitekture i srodnih oblasti da sudjeluju na NATJEČAJU s temom O STANOVANJU / RE:HOUSING čiji će rezultati  biti predstavljeni u okviru jubilarnih petih Dana arhitekture Banja Luka, a koji se održavaju od 13. do 19. svibnja.

Dani arhitekture Banja Luka su jedan od najvećih događaja iz oblasti arhitekture u Bosni i Hecegovini i do sada su ugostili predstavnike velikih arhitektonskih biroa poput: Mikkel Frost (CEBRA, Danska), Sonia Cohan (Dorte Mandrup, Danska), Trinne Berthold (SHL Danska), Hrvoje Njirić (Hrvatska), Adnan Harambašić (SAAHA, Norveška), Wolfgang Fischer (Franz&Sue, Austrija), Philipp Wemmer (Schenker Salvi Weber, Austrija), Krešimir Damjanović (Hrvatska), Maruša Zorec (Slovenija), Dijana Vučinić (Crna Gora) i drugi.

Mjesto održavanja simpozija je Gradsko pozorište Jazavac, a program predavanja je praćen izložbama koje se organiziraju u staklenom paviljonu, Banskom Dvoru ili Domu omladine (ovisno od obima izložbe i raspoloživosti prostora).

Pored programa predavanja i izložbi u sklopu Dana se organiziraju i arhitektonski natječaj, mini sajam građevinarstva i studentske radionice.

Stanovanje kao primarna i osnovna funkcija grada, koja čini preko 70% urbane strukture.

Ipak, stanovanje nije samo struktura, već i iskustvo prostora. Iskustvo koje je i osobno, i kolektivno, i kulturološko – ukorijenjeno u arhetipovima.

Premda je tipologija stambenih objekta – u strukturi, programu i kroz eksperimente – pokazala najveći stupanj otpora prema promjeni, ipak se sporo i neizbježno mijenja, u skladu sa novim društvenim fenomenima i prostorno-vremenskim odnosima.

Suvremeni stil života – trend čestih migracija i  upotrebe suvremenih tehnologija – mijenjaju percepciju doma kao mjesta obitavanja, osobne identifikacije, i mjesta zajedničkog emocionalnog iskustva. Tradicionalni načini stanovanja i tipovi stambenih prostora traže preispitivanje u odnosu na naglašeno dinamične urbane sredine i razvoj pametnih tehnologija, ali i u odnosu na suvremene trendove održivog dizajna.

Ideja organizatora  je da kroz natječaj i pristigle radove preispita promjene u odnosu prema stanovanju u užem smislu – na nivou doma i širem – u urbanom okruženju, a koje  su uvjetovane suvremenim načinom života, zadržanim tradicionalnim obrascima i njihovom transformacijom.  Traže se novi pristupi, inovativna rješenja, novi modeli koji bi se suprotstavili ustaljenim i preovlađujućim obrascima.

Cilj natječaja  je da otvori pitanja,  potakne komunikaciju, kritičko mišljenje, promišljanje i naposlijetku da viziju budućnosti stanovanja koja će biti predstavljena u okviru manifestacije Dani arhitekture Banjaluka 2019. kroz izložbu i prezentacije nagrađenih radova.

Poziv je otvoren za profesionalce – arhitekte te studente arhitekture, ali i ostale znanstvene i umjetničke discipline kroz koje se moguće baviti stanovanjem

Radove možete slati najkasnije do 1. svibnja 2019., i to elektronski na [email protected], a s uvjetima se bolje možete upoznati  na linku https://arch-days.com/2019/04/17/konkurs-o-stanovanju-rehousing/

Više informacija o programu Dana arhitekture na  www.arch-days.comwww.facebook.com/DaniArhitektureBL

Web stranica organizatora: Istraživački centar za prostor: www.icprostor.org

O Autoru
Manager.ba/dominfo.ba
Video
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb
VIDEO
Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta