ZDRAV MENADŽER
COVID 19: Potencijal za rast i učenje, prilika naše generacije za pozitivne promjene
Manager Zdravlje 08 prosinca, 2020

Posljednjih nekoliko mjeseci popularno je pisati o korona virusu, COVID 19, PCR testovima, serološkim testovima... Razni stručnjaci, znanstvenici i ini svakodnevno izbacuju razne informacije. Među silom informacija teško je razlučiti koje su točne i relevantne, a koje to nisu.

 

Većina nas reagira svjetonazorski ili iz perspektive u kojoj se trenutno nalaze.

Brojni su faktori uključeni u ovu perspektivu, bilo da se radi o mjestu stanovanja, socijalnom statusu, struci ili dobi.

Svatko formira neko svoje mišljenje, većinom pozitivno ili izrazito negativno pa se društvo većinom polarizira.

Isto ne treba iznenaditi nikoga, obzirom na zbunjujuće informacije koje dolaze u javnost i nova istraživanja koja na svakodnevnoj razini dodatno zbunjuju.

Prije nekoliko tjedana objavljena je informacija o tome kako je od početka pandemije objavljeno preko 30 000 stručnih i znanstvenih publikacija na temu COVID 19.

Doista, pretražujući baze stručnih i znanstvenih publikacija vidite kako sve pršti od COVID-a 19. 

Doista posebna zarazna bolest, dovela je do toga da u nekoliko mjeseci dođe do pokretanja cijele svjetske istraživačke elite (i onih koji nisu elita, kako svjedočimo), ukidanja dobrog dijela barijera i pravila koja sprječavaju objavu nekvalitetnih stručnih i znanstvenih publikacija i pokretanja cjelokupne industrije. Sve je opravdano time kako se žurno mora doći do raznih rješenja.

Doista, neke stvari su ostvarene jako brzo, kao npr umnožavanje virusa u laboratoriju, dosad nezabilježena brzina i opseg istraživanja cjepiva, neviđen porast u proizvodnji medicinske opreme i tehnologije.

Prije nekoliko godina igrom slučaja naišao sam na članak o tome kako u dobrom dijelu europskih zemalja postoji značajan nedostatak uređaja za mehaničku ventilaciju, a što bi se moglo negativno odraziti na populaciju u slučaju da dođe do izbijanja epidemije gripe u nekoj od zemalja ili još gore do pandemije iste.

Većina zemalja nažalost nije poduzela ništa ili je poduzela tek mali dio potrebnog za rješavanje ovog problema.

U počecima pandemije taj problem je isplivao na površinu i odjednom se stvorila enormna potražnja i interes javnosti pa je došlo do vrtoglavog povećanja nabavne cijene i sulude potražnje uređaja za mehaničku ventilaciju.

Poslušati stručnjake unatrag nekoliko godina bilo je jeftinije i korisnije, a u velikoj mjeri stvorilo bi uvjete za lakšu borbu s pandemijom, pogotovo u najpogođenijim europskim državama.

 

 

Nagli porast potražnje za medicinskom i zaštitnom opremom te sredstvima za dezinfekciju brzo je aktivirao razne pojedince, menadžere, tvrtke i ustanove da pokrenu ili prilagode svoju proizvodnju te time direktno aktivno smanje negativne ekonomske učinke zbog „lockdown-a“ i raznih drugih mjera koje su donesene tijekom ove godine.

Prilagodljivost se ovdje pokazala kao pozitivan čimbenik i primjer. Pogotovo se pokazalo kako je bitno imati domaće proizvođače.

 Još jedan primjer koji bih izdvojio jeste primjena digitalnih tehnologija.

Samo nekoliko dana nakon početka „lockdowna“ dalo se primijetiti kako će promjene biti rapidne u ovom sektoru.

Znatno je porasla online prodaja, porastao je broj korisnika mobilnog bankarstva, veliki broj tvrtki i institucija brzo je prešao na digitalne platforme ili ste razne usluge, zahtjeve, zamolbe i sl. mogli poslati online (sjetimo se samo gužvi prije pandemije za razne potvrde, uplatnice, kupnju markica, plaćanje računa i sl.).

Na kraju bih izdvojio jedan  primjer iz prvih mjeseci pandemije, a to je „lockdown“ zdravstvenih ustanova.

Jedna od pozitivnih posljedica istog bilo je smanjenje broja neopravdanih i nepotrebnih specijalističkih pregleda, dijagnostičkih procedura i tretmana.

S druge strane odustalo se od velikog broja kontrolnih pregleda, došlo je do dužeg odgađanja planiranih operativnih zahvata te se nije provodio skoro nikakav skrining program kao ni cijepljenje djece.

Negativne posljedice će se sasvim sigurno osjetiti u mjesecima i godinama koje dolaze, a pozitivne koje sam naveo će nažalost vrlo brzo iščeznuti i ponovno zagušiti dobar dio ionako opterećenog zdravstvenog sustava.

Potencijal ovogodišnje pandemije je enorman, nudi nam mnoštvo iskustava i poučaka koji bi nas mogli unaprijediti kao generaciju, kao civilizaciju.

Nažalost, obzirom na prošlost koju promatramo iz ove perspektive, sve su pretpostavke kako će većina pozitivnih promjena iščeznuti, a negativne će ostaviti dugoročne posljedice.  

Ali, kao vječni optimist nadam se kako ćemo ovog puta biti mudriji, naučiti lekcije i ispraviti greške.

Do sljedećeg teksta, ostanite mi zdravi, aktivni i pozitivni.

 

doc. dr. sc. Vedran Markotić, dr. med.

Vedran Markotić

Titula autora: 
doc.dr.sc.
Autor opis: 
Specijalist radiodijagnostike u SKB Mostar, predavač na Medicinskom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, predavač na Medicinskom fakultetu Foča, Univerzitet Istočno Sarajevo, osnivač i predsjednik udruge Sanus Motus.
Slika autora: 
O Autoru
Manager
Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet