ARHITEKTURA I DIZAJN
Boja godine 2021.
manager.ba/kucastil.rs Lifestyle 11 prosinca, 2020
Izvor fotografije:
kucastil.rs

Krajem svake kalendarske godine, institut "Pantone" predstavi boju koja će obilježiti cijelu sljedeću godinu. Nakon "klasične plave" koja je vladala tijekom 2020. godine, u sljedećoj godini zablistat će dvije boje.
 

Već dva desetljeća svjetski poznati institut najavljuje trendove u bojama koji direktno utiču na sfere mode, dizajna, ali i brojne druge industrije. Po drugi put u povijesti, Pantone je odabrao dvije boje – zvanično nazvane "PANTONE 13-0647 Illuminating" i "PANTONE 17-5104 Ultimate Gray".

 

 

Ove naizgled nepovezane boje, međutim nisu slučajno odabrane. Nakon turbulentne 2020. godine, Pantone je odabrao kombinaciju umirujuće sive i jarko žute boje koje nose poruku sigurnosti i nade.

 

 

Umirujući ton sive "Ultimate Grey" podsjeća na betonske temelje i mirne šljunkovite plaže, dok intenzivna žuta Illuminating priziva toplo sunce, osvježavajući zalogaj kiselog limuna i pozitivnu energiju.

 

 

"Svaka boja ima svoj vlastiti emocionalni aspekt, siva je ta koja ima veću podršku i čvrstinu, praktični temelj koji nam treba, a žuta se odnosi na nadu, sunčevu svjetlost i dobro raspoloženje", objašnjava Leatrice Eiseman, izvršna direktorica instituta.
 

 

Boja godine pažljivo se bira proučavanjem raznih sfera života, od pop kulture, mode, dizajna i brojnih drugih, ali i pod utjecajem dešavanja koja pogađaju cijelu planetu – poput aktualne pandemije.

 

 

I 2016. godine, kada su prvi put odabrane dvije boje, na izbor su se odrazila trenutna događanja u svijetu. Stoga su kao odgovor na tada aktualno pitanje spolnog identiteta, za boju godine proglašene "Rose Quartz" i "Serenity", odnosno svijetle, pastelne nijanse roze i plave boje.

Podsjećamo vas koje su to boje obilježile godine koje su za nama.
 

O Autoru
manager.ba/kucastil.rs