ARHITEKTURA I DIZAJN
5 inspirativnih kuhinja koje su oduzele dah u 2021. godini
manager.ba/kucastil.rs Lifestyle 18 veljače, 2022
Izvor fotografije:
kucastil.rs

2021. godina je došla i prošla, ali ipak je ostavila nešto čudesno iza sebe. Neprikosnoveni interijeri osvojili su svijet svojom kreativnošću – dnevne, spavaće sobe pa čak i kupatila. Međutim, ono što je najviše ostalo zapaženo jeste dizajn kuhinja, a mi vam predstavljamo one najatraktivnije koje su najviše zapale za oko.

 

Spoj modernog i povijesnog

Kao dokaz da rustično i moderno mogu koegzistirati u jednom prostoru, predstavljamo vam kuhinju Pitsou Kedem Architects studija. Arhitekti su bez izvinjenja unijele čiste linije kuhinjskih elemenata pored rustičnog zida i na taj način napravili kuhinju koja mami sve poglede.

Moderna kuhinja otvara se ka centralnom dvorištu koje ujedno služi kao trpezarija na otvorenom, a u suglasnosti je sa modernim outdoor namještajem. Zahvaljujući velikoj površini, arhitekte su na kuhinjskom ostrvu pored sudopere dodali i veliki ugradni šporet, koji je san svakog ljubitelja kuhanja.

Foto: Amit Geron

Nasuprot starim zidinama kojima je okružena, kuhinja je upotpunjena modernim mat, crnim elementima i metalik sanitarijama.

 

 

Mramorni snovi

 

Nije tajna da mramor unosi osećaj luksuza u svaki interijer. Međutim INT2 Architecure studio je sa ovim materijalom želio da postigne nešto mnogo više od samog luksuza.

Na prvi pogled kuhinju naglašava crno-bijela paleta boja. Budući da vlasnici vole da kuvaju, ideja je bila postaviti na zid kuhinje ploču otpornom na prskanje ulja. I naravno kao pravi umjetnici, arhitekti se nisu zadovoljile uobičajenim pravokutnim oblikom ploče, već su oštrinu ublažile zaobljenim kutevima i celu priču naglasili ugradnjom mramorne ploće u plitku nišu.

FOTO: INT2 Architecure

Odabirom mramora za ovu namjenu, arhitekti su pored funkcionalnosti napravile jedno umjetničko delo budući da su u preostalim prostorijama kombinirali klasični stil sa oštrim minimalizmom. Rezultat? Neodoljiva i bajkovita atmosfera u kojoj bi svako želeo da živi.

Crnim kuhinjskim elementima su dodati bakarni detalji, koji pored mramora pružaju laganu i suvremenu atmosferu.

 

Crno-beli dizajnerski svijet

Inspiriran istančanim stilom modne ikone 20. stoljeća Coco Chanel, dizajnerski studio ArtPartner Architects kreirao je interijer dostojan njenog imena. Štoviše, služeći se klasičnom paletom boja, različitim teksturama pločica i finalnih obrada kuhinjskih ormara sama kuhinja dobila je svoj puni, stilski sjaj.

 

Foto: ArtPartner Architects

 

Tamnu paletu kuhinje arhitekte su razbile sa elementima u beloj boji: barske stolice i trpezarijski stol koji se nastavlja na crni kuhinjski otok - popularnim dodatkom u 2021. godini.

Atraktivne visilice u industrijskom stilu bacaju svjetlost na prostor za ručavanje, dok je diskretnim LED lampama osvjetljen prostor za pripremu različitih obroka. 

 

SHOP THE LOOK: moderne visilice na dugačkim kanapima.

 

Kuhinja poput laboratorije

Imajući u vidu jednostavan dizajn, arhitekt Vladimir Stajić kreirao je kuhinju koja oslikava karakter urbanog muškarca. Za kuhinju iskorišćen je zid koji se proteže od antrea do prozora i oblikovan je kao multifunkcionalna cjelina koja sadrži i kuhinjske elemente, ali i trpezarijski stol koji se ponaša kao i kuhinjski stol. Prostor je definiran sa nekoliko crnih, akcentiranih elemenata koji nose u sebi cijelu estetiku kuhinje.

 

FOTO: Višnja Jovanović

Petrolej-plava boja u sjajnoj obradi i elegantne mesingane ručice u kombinaciji sa sjajnim bijelim pločicama odaju osjećaj poput stilske laboratorije.

Kuhinja je dopunjena tamnim zidnim svjetiljkama, minimalističkim satom atraktivnom plafonskom lampom zlatne boje, što je dodatno čini umjetničkom kompozicijom koja je u savršenom skladu sa visokim sivim pomalo rustičnim trpezarijskim stolom sa barskim stolicama. 

 

 

Eklektična kuhinja interijera na Banovom brdu

Unknown arhitektonski studio je zapanjio svakoga svojim kreacijama. Međutim ono sa čime su dodatno oduševili jeste dizajn kuhinje u stanu na Banovom brdu. Eklektika je prava riječ koja je opisuje i to sa razlogom. Koristeći elemente koji su na pogled različitog stila, arhitekti su stopile u jednu stilsku cjelinu čineći je pravim umjetničkim djelom.

 

 

Svaki element ima svoju ulogu. Kompozitni materijali na kuhinjskim pločama, iako tamni i glatki, odabranim dezenom i završnom obradom stvaraju percepciju dubine. Izrezbareni kuhinjski elementi doprinose industijskom stilu, dok upotreba LED traki unosi osećaj luksuza. Dodatno prostor je vizualno proširen sa staklenim vratima metalnog rama.

 

 

O Autoru
manager.ba/kucastil.rs