ARHITEKTURA I DIZAJN
10 inspirativnih kućnih kancelarija za svaki stan
manager.ba/kućastil.rs Lifestyle 25 ožujka, 2022
Izvor fotografije:
kucastil.rs

Prethodne godine, provedene u pandemijskim uslovima, potpuno su promenile percepciju radnog mesta. U skladu sa situacijom, čak i oni koji su najmanje verovali da je to moguće, svoj su posao počeli da obavljaju od kuće.

 

Proces prilagođavanja nije svima bio lak ni jednostavan, ali u ovom trenutku, većina nas u svom domu ima oformljen radni kutak. Tako je Home Office postao sastavni deo naših života i domova, iako uglavnom niko nije predvideo posebnu prostoriju za radnu sobu. Ovo su primeri kako u takvim uslovima organizovati funkcionalan radni prostor.

 

1. MINIMALISTIČKA NIŠA UZ PROZOR

 

Photo Pinterest, Fotografia de Cris Farhat

 

Konzolni sto dobijen neobičnom, minimalističkom intervencijom oko prozora. Bez preteranog uzurpiranja prostora, dobijen je radni kutak koji je ujedno i dekoracija u enterijeru. Ovakav položaj obezbeđuje obilje dnevne svetlosti za rad, a ko ima i lep pogled, to je dodatni plus. Prodrazumeva se da je prozor kvalitetan i dobro izolovan.

 

 

2. INTEGRACIJA SA POSTOJEĆIM NAMEŠTAJEM

 

Photo Pinterest  

 

Svi imamo, u spavaćoj ili dnevnoj sobi, neki deo prostora koji je ostao prazan i neiskorišćen. Ovo je prava prilika da i on dobije svoju funkciju. Izrada stola po meri i instalacija potrebne rasvete su sve što je potrebno da dobijete svoju malu kancelariju. Prednost ovakvog izbora je mir koji ćete dobiti u zaboravljenom delu stana.

 

 

3. KANCELARIJA NA BALKONU

 

Photo Pinterest,  Visualization - Tatiana Senina

 

Ako imate balkon koji vam služi uglavnom kao ostava, razmislite o ovoj ideji. Radi buke i kontrole temperature, biće neophodno zastakljivanje, a poželjna bi bila i dodatna obrada poda i zidova. Ipak, dobićete potpuno zasebnu, svetlu prostoriju, često dovoljno veliku i za više osoba, a posebno pogodnu za pušače.

 

 

4. KANCELARIJA U PLAKARU

 

Photo Pinterest 

 

Ovim rešenjem ni malo nećete poremetiti postojeći enterijer stana, a dobićete dovoljno velik radni prostor. Dodatna pogodnost je što uvek možete da zatvorite vrata i sav nered ostavite iza njih. Potrebno je dobro prostorno isplanirati ugradni plakar da bi se obezbedio maksimalni komfor, kao i sve potrebne instalacije.

 

 

5. PROSTOR ISPOD STEPENICA

 

Photo Pinterest

 

Ako stanujete u kući ili u dupleksu, znate da je prostor ispod stepenica još jedna ‘crna rupa’ u stanu gde se najčešće gomilaju sve one stvari sa kojima ne znate gde biste. Evo odličnog primera kako i to mesto može da bude lepo uređeno i funkcionalno.

 

 

6. IZA PREGRADE

 

Photo Pinterest 

 

Kako izbeći klaustrofobični osećaj u malom prostoru, a opet se vizuelno odvojiti od ostatka prostorije? Rešenje mogu da budu improvizovane pregrade od letvica ili neka druga vrsta prozračnih pregradnih panela. Za lepši osećaj, unesite vedre boje i zelenilo u svoj radni prostor.

 

 

7. UMETNIČKA RADIONICA

 

Photo Unsplash

 

Za one kojima je potreban veći prostor za stvaranje i kreativni rad, garaže, radionice ili potkrovlja su dobar izbor. Dobar izvor svetla je neophodan, a sve ostalo se može prilagoditi specifičnim potrebama. To što ste u garaži, ne znači da sebi ne možete obezbediti najmoderniji radni sto ili radnu stolicu koja vam najviše prija.

 

 

8.  URADI SAM

 

Photo Pinterest 

 

Ako niste preterano zahtevan korisnik, i radni prostor u kući vam je potreban tek ponekad i na kratko, ovaj montažni konzolni stočić može da zadovolji vaše potrebe. Zatvoren, izgleda kao vitrina ili ukrasni element na zidu. Ko voli uradi sam projekte, može i sam da ga napravi.

 

 

9. RESTAURACIJA

 

Photo Pinterest 

 

Kada smo kod uradi sam projekata, evo još jedne interesantne ideje. Možda se sećate predivnih, drvenih sekretar stolova iz prošlog veka, koji su uz to i izuzetno praktični. Ako se neki takav još uvek krije u stanovima ili tavanima vaših porodica, uz malo truda možete mu dati novi sjaj i sebi obezbediti unikatan i šik radni sto.

 

 

10. KREATIVNOST

 

Photo Unsplash


Kakav god izbor da napravite, najvažnije je da je radni prostor po vašoj meri, da vam je udoban, prijatan i inspirativan, jer samo tako će i vaš rad biti produktivan. Zato budite kreativni, okružite se omiljenim bojama, biljkama, detaljima i prirodnim materijalima. Ne zaboravite i na dobro postavljenu rasvetu i muziku. Kada već imate mogućnost da birate u kakvom ćete okruženju provesti radni dan, neka to bude – sa stilom.

O Autoru
manager.ba/kućastil.rs