ZDRAV MENADŽER
„Temeljna vrsta“ kao zanimljiva teorija za usporedbu prirode i poslovnog svijeta
Manager Zdravlje 27 travnja, 2021
Izvor fotografije:
pexels.com

Nedavno sam pogledao dokumentarni film o zanimljivoj teoriji, a zatim i dokazanoj praksi o temeljnim vrstama u prirodi.

 

PROČITAJTE VIŠE: Što mi je ovo trebalo?

 

Naime, svaki ekosustav ima temeljnu vrstu koja je ključ ravnoteže i prosperiteta u toj „zajednici“.

Navest ću nekoliko primjera:

1.     Povratak vukova u prirodni rezervat Yellowstone rezultirao je kontrolom populacije biljojeda a što je dalje rezultiralo bujanjem vegetacije, rastom davno izumrlih šuma, povratkom vrsta koje su odavno napustile ovaj eko sustav. 
2.    Vraćanje grgeča u uništena i zamrla jezera omogućilo je oporavak cijelog ekosustava u Sjevernoj Americi, znatno se povećao broj vrsta koje žive u jezerima, probujala je vegetacija na dnu jezera, vratila se predivna boja vode, kvaliteta vode vratila se na vrhunsku razinu po čistoći i sastavu minerala, posljedično je oživjela okolna vegetacija, počele su rasti nove šume, vratile su se ptice, a uz njih i brojne druge vrste.
3.    Povećanje broja gnuova u prirodnom rezervatu Srengeti unatrag trideset godina na razinu od milijun i četristo tisuća jedinki, a koja je stabilna otad rezultiralo je nevjerojatnim bujanjem života u ovom eko sustavu. Svi segmenti eko sustava su se popravili, pred očima zapanjenih biologa (neki od njih bili su inicijalno za odstrel gnuova jer su očekivali da će doći do uništenja rezervata zbog pretjerane ispaše  i eksploatacije od strane ove vrste).
4.    Povratak morskih vidri u ocean oko Aleutskih otoka rezultirao je povratkom podvodnih šuma i bujanjem života na najljepši mogući način.

 

Zašto pišem o svemu ovome?

Zašto o životinjama i temeljnim vrstama?

Zašto o ovoj teoriji koja je nekoć smatrana suludom, a danas je realnost?

Zato što ovim primjerom želim pokazati kako se malim promjenama može učiniti mnogo.

Zato što želim ukazati na činjenicu da smo u prirodi svi povezani međusobno, koliko god se svakodnevno činilo da nije tako. 

Kao temeljna vrsta kojoj su podareni razum, logika, znanja i umijeća čovjek je „temeljni menadžer“ koji može prekinuti lančanu reakciju koja je pokrenuta, a naziva se „nazadovanje“.

Upravo to se dogodilo u ovim prirodnim sustavima koje sam prethodno naveo, nazadovanje.

Naime, kad maknete temeljnu vrstu iz nekog sustava dolazi do posljedične reakcije u kojoj se gubi sve ono što je sustav činilo bujnim, bogatim i punim života.

Fascinantno mi je bilo gledati kako biolozi opisuju ovaj fenomen u praksi. Stvari se mogu preokrenuti nabolje,ako ih promatramo iz drukčijih perspektiva, tako uočavajući probleme, ali ujedno i rješenja za iste. 

Jednostavno sam ovaj fenomen morao podijeliti s s vama. Izađite iz perspektive prirode i ubacite se u poslovni svijet, u vaše svakodnevno okruženje. Zamislite sustav u kojem menadžer cijeni svoje temeljne vrste, svoje ključne i najbliže suradnike te ih njeguje na pravilan način.

Sve to prenosi se na ostale djelatnike i stvara se jedno nevjerojatno ozračje u kojem svi napreduju.

Događa se procvat efikasnosti, razmjene ideja i pronalaženja novih rješenja, šire se vidici, otvaraju nove prilike,...

Ma nebo je granica ako mi kao temeljna vrsta shvatimo kako nismo na vrhu da bi svijetom vladali i upravljali.

Tu smo kako bi uspostavili ravnotežu i prirodi dali ono što joj treba da nam stvori raj na zemlji. I vi možete stvoriti svoj mali poslovni raj, poštujući ove tako bazične („temeljne“) principe.  

Samo budite oprezni, jer „temeljne vrste“ mogu biti podjednako predatori i plijen.

S ovim idejama, do slijedećeg teksta, ostanite mi zdravi, aktivni i pozitivni.
 

Vedran Markotić

Titula autora: 
doc.dr.sc.
Autor opis: 
Specijalist radiodijagnostike u SKB Mostar, predavač na Medicinskom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, predavač na Medicinskom fakultetu Foča, Univerzitet Istočno Sarajevo, osnivač i predsjednik udruge Sanus Motus.
Slika autora: 
O Autoru
Manager
Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet