VEDRAN ALILOVIĆ, MENADŽER PRODAJE U ALFA THERMU
"Ako uzmemo u obzir cjelovitost i kompleksnost usluga koje nudi Alfa Therm, sigurno će biti jasnije što radi inženjer u prodaji!"
BiH 26 travnja, 2024

O iskustvu rada u okruženju Alfa Therma, kompleksnosti usluga koje nudi, svom poslovnom putu te savjetima budućim menadžerima za Klub Menadžera razgovarali smo sa Vedranom Alilovićem, menadžerom prodaje Alfa Therma. 

 

Za početak, možete li nam reći više o svom radnom iskustvu u Alfa Thermu?

Moje iskustvo u ATH počinje već u studentskim danima, kad sam postao stipendist Alfa Therma. Pružena mi je mogućnost studija uz potporu u Mostaru ali i u Zagrebu, a istovremeno sam dobio i priliku usvajanja praktičnog i terijskog znanja. Smatram da je to ključ napretka svakog mladog inženjera, posebice ako ima kvalitetno mentorstvo koje je Alfa Therm u mogućnosti ponuditi mladima. Imao sam podršku i pomoć u savladavanju radnih zadataka i izazova već od prvog dana. Alfa Therm se sustavno brine o karijeri zaposlenika, prati se njihov napredak, prepoznaju područja za daljnji razvoj. Nastoji generirati zadovoljne, ispunjene i kompetentne zaposlenike.

Konstantan napredak i novi izazovi glavni su razlozi zašto sam već preko 10 godina dio Alfa Therm tima.

Prvih 5 godina radio sam u odjelima za projektiranje i montažu, nakon čega sam počeo raditi u odjelu prodaje.

 

Nakon toliko godina u Alfa Thermu pronašli ste se u prodaji i sada radite kao menadžer prodaje. Možete li nam približiti što radi menadžer prodaje u jednoj inženjerskoj firmi poput Alfa Therma?

Ako uzmemo u obzir cjelovitost i kompleksnost usluga koje nudi Alfa Therm, sigurno će biti jasnije što radi inženjer u prodaji! (kazao je Vedran kroz šalu). 
Naše poduzeće nudi cjelovitu uslugu što podrazumijeva projektiranje, izvođenje, CNUS - centralni nadzorni upravljački sustav, servis i preventivno održavanje, a sve to zahtijeva personaliziran pristup svakom klijentu nastojeći zadovoljiti specifične zahtjeve svakog projekta.

Takav pristup traži intenzivnu svakodnevnu suradnju s ostalim odjelima, budući da našim klijentima pristupamo individualno isporučujući najveću vrijednost u svakoj pojedinoj fazi projekta. Upravo mi inženjersko znanje te iskustvo u projektiranju pomažu bolje razumjeti svaki zahtjev naših klijenata i uvelike olakšavaju pristup i rješavanje svakog novog izazova.

Rad s timom vrhunskih stručnjaka pomaže mi ponuditi idealna poslovna rješenja i izgraditi kvalitetne odnose s našim klijentima. 

 

 

Kakvo radno okruženje nudi Alfa Therm, kako balansiraš privatni i poslovni život?

Rekao bih da su upravo vrijednosti koje njeguje Alfa Therm stvorile poticajno, zdravo radno okruženje kao i zadovoljne i ostvarene zaposlenike.
Nesebična smo podrška jedni drugima, to je razlog zašto sve prepreke i izazove  rješavamo brzo i efikasno, kroz timski rad. U ovom okruženju lako se osjećati uvaženo i cijenjeno, pa tako svoje zadovoljstvo prenosim i izvan poduzeća.

Vrijednosti koje njegujemo unutar Alfa Therma usmjeravaju način na koji se odnosimo jedni prema drugima, ali i prema našim  klijentima, partnerima i široj zajednici. Na ovaj način uspješno balansiram privatni i poslovni život, budući da je obitelj jedna od temeljnih prethodno spomenutih vrijednosti našeg poduzeća. 


Koje su vaše konkurentske prednosti i koji su trenutni trendovi u vašoj branši?

Sa sigurnošću mogu reći da smo danas sinonim za moderna termoenergetska rješenja. Naša glavna konkurentska prednost je ponuda modela „ključ u ruke“. Klijentima nudimo cjelovitu uslugu, prateći najnovije tržišne trendove i koristeći modernu tehnologiju.

Individualna projektna rješenja naših inženjera zadovoljavaju prije svega potrebe klijenata, osiguravaju energetsku efikasnost i uporabu obnovljivih izvora energije - kao glavni tržišni trend današnjice, ali i izazov, posebno ako je riječ o revitalizaciji postojećih objekata.

Izvodimo strojarske radove koristeći specifična znanja i alate kojima garantiramo vrhunsku izvedbu.

Centralnim nadzornim sustavom klijentima omogućujemo softverski nadzor upravljanja i kontrolu HVAC instalacija, uz mogućnost integracije i ostalih sustava i podsustava u zgradarstvu kao što su npr. elektro instalacije, rasvjeta, dizala i sl. Trend tržišta je ponuditi klijentima upravljanje nizom sustava unutar objekta na jednom mjestu, čime poboljšavamo učinkovitost i sigurnost operacija.

Uslugu zaključujemo ponudom kvalitetnog održavanja sustava tijekom eksploatacije. Na ovaj način održavamo visoku kvalitetu zraka u prostoru, ali i značajne uštede.
Kroz univerzalni jezik građevinskog sektora – Building Information Modeling dio smo digitalne transformacije  cijelog inženjerskog sektora. BIM načinom rada omogućujemo sveobuhvatno i učinkovito upravljanje projektima uz što manje operativne troškove i upravljanje resursima tijekom trajanja izvedbe projekta.

Osim navedenog naglasio bih  da smo vlasnici preko 120 Autodeskovih licenci, a ISO standardi su ono što svakodnevno primjenjujemo kroz brigu o kvaliteti usluga, procesima rada i upravljanja projektima, zaštiti na radu i zaštiti okoliša.

Upravo cjelovita usluga, praćenje tržišnih trendova, primjena najnovijih tehnologija, kao i posjedovanje mnogobrojnih ISO certifikata otvorili su nam put na EU tržište.

 


Na kojim europskim tržištima radite? Koje projekte biste istaknuli?

Alfa Therm je posljednjih godina organizacijski i selekcijski usmjeren prema velikim projektima različitih namjena, dajući poseban naglasak na kompleksne i složene projekte u hotelsko-turističkim, poslovno-uredskim, trgovačkim, industrijskim, farmaceutskim, zdravstvenim objektima i drugim objektima posebne namjene. Naši investitori to prepoznaju i drago nam je da smo se uspjeli dokazati i istaknuti kao pouzdan partner sposoban zadovoljiti različite zahtjeve investitora.

Na europskom tržištu specijalizirali smo se za projektiranje i izvođenje instalacija za klimatizaciju u farmaceutskoj industriji. Naime, riječ je o specifičnim „clean room“ instalacijama posebne namjene, koje zahtijevaju visok stupanj čistoće i kvalitete zraka. U ovom području imamo zaista velike projekte a daljnji potencijal je ogroman.

Ako govorimo o domaćem tržištu kroz prethodnu godinu radili smo na dosta velikih projekata različite namjene. Posebno bih naglasio stadion Pampas u Osijeku i proizvodni pogon kompanije Tsubaki Nakashima u Konjicu.

Od tekućih projekata istaknuo bih Tehnološki park Dračevac u Splitu, čija je vrijednost oko 65 mil eura, što samo govori o veličini projekta. Zatim projekt Mahle u Laktašima, gdje je riječ o izgradnji proizvodno-poslovnog objekta za poznatog njemačkog giganta, površine 30 000 metara kvadratnih, čija je vrijednost 30 mil eura. Iznimno smo ponosni na završetak projekta Klinike za dječje bolesti, u sklopu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ne samo zbog veličine i kompleksnosti samog projekta nego i zbog doprinosa razvoju lokalne zajednice i zdravlju naših mališana. 


Što vam je do sada bio najveći izazov na poslu?

Menadžeri prodaje u Alfa Thermu suočavaju se s čestim promjenama cijena materijala i opreme, što može utjecati na troškove projekta. Osim toga, ovisnost o rokovima izgradnje građevinskih radova pojedinih objekata može predstavljati dodatni izazov jer kašnjenja u izgradnji mogu utjecati na planiranje i implementaciju HVAC sustava ili drugih termoenergetskih rješenja. Stoga je važno da menadžeri prodaje budu fleksibilni i sposobni prilagoditi se promjenama kako bi osigurali uspješan završetak projekta unutar zadanih rokova i proračuna.


Dodatni problem u vašem sektoru stvara manjak kadrova koji može rezultirati sporijim napretkom projekta, smanjenjem kvalitete izvedbe i povećanim troškovima.  Kako dugoročno vidite Alfa Therm i vašu karijeru u njemu?

Sama činjenica da inženjerski sektor ima ključnu ulogu u razvoju društva i ekonomije daje nam uvid da je potencijal ogroman. Osim potencijala tu su i mnogobrojni izazovi, ekonomski, društveni tehnološki i ekološki. Alfa Therm je poduzeće koje ide ukorak s vremenom. Pratimo zahtjeve tržišta i najnovije tehnološke trendove, a razvoj naših zaposlenika je uvijek u fokusu. Globalne trendove koji negativno utječu na dinamiku posla i otežavaju planiranje uspijevamo pretvoriti u prilike.
 
Kako bih zadržao kvalitetu i zavidan nivo stručnosti, pratio rast tržišta ali i Alfa Therma, svjestan sam da moram uložiti kontinuiran napor i predanost usavršavanju. Ipak, uz uvjete koje nudi Alfa Therm i tim kolega, koji su uvijek vjetar u leđa, to se zaista pretvara u sasvim uobičajenu stvar, koja nam svima dugoročno osigurava mnoge benefite industrije.


Što preporučujete onima koji žele krenuti vašim putem u karijeri?

Nađite zadovoljstvo u svemu što radite, poticajno i zdravo okruženje, jer ćete na taj način biti ispunjena osoba spremna na savladavanje novih izazova. Vodite se pravim vrijednostima, a ne kratkotrajnim pomodnim trendovima.


Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti