ZNANSTVENO-ISTRAŽIVAČKI RAD
Za Hrvatskom BiH kasni 50 godina!
Manager.ba/bljesak.info BiH 25 siječnja, 2021

Više faktora utječe na trenutno stanje u BiH kada je u pitanju znanstveno-istraživački rad. Prvi je svakako vlast.

 

''BiH zaostaje za Hrvatskom 50 godina kada je riječ o znanosti'', izjavio je za Federalnu televiziju Benjamin Fetić, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Udruženja fizičara u Federaciji BiH.

"U BiH trenutno ne možemo zadovoljiti potrebe znanstvenika za znanjem i zbog toga oni odlaze. Europa, s druge strane, ima novac i treba te ljude. I to je to. Europa dobiva, mi gubimo", rekao je Fetić koji je istaknuo kako se u znanost ne ulaže dovoljno.

Kaže da više faktora utječe na trenutno stanje u BiH kada je u pitanju znanstveno-istraživački rad. Prvi je svakako vlast.

"Vlade svih razina su odgovorne jer one imaju mogućnost kroz financiranje znanstveno -istraživačkog rada da mijenjaju stanje znanosti u BiH. Često u medijima vidimo istupe ministara, kažu mi zaista ulažemo u znanost. Međutim, treba vidjeti što oni podrazumijevaju pod znanošću. Kad govorimo o znanstveno -istraživačkom radu tu ne podrazumijevamo plaće znanstvenika. To podrazumijeva da se financira određeni projekt u sklopu kojeg vi onda rješavate neki problem iz znanosti. Drugi problem je tromost akademske zajednice koja je prihvatila ovakvo stanje i ne bori se ni za što bolje. Tako su ta dva problema stvorila jedan veliki problem i trenutno nema izlaza iz te situacije", rekao je Fetić. 

 

Tagovi: