CDC SMATRA
U Bosni i Hercegovini voda iz slavine općenito nije sigurna za piće
Manager BiH 05 lipnja, 2024

Centar za kontrolu bolesti (CDC) objavio je popis zemalja u kojima je voda iz slavine sigurna i popis zemalja u kojima općenito nije siguran za piće. Nažalost, Bosna i Hercegovina nalazi se na drugom popisu, no ipak... 


Kad je riječ o vodi, ljudi se bez problema prilično jasno mogu podijeliti u dva tabora. Prvi su oni koji piju vodu iz slavine, a drugi su oni koji obavezno kupuju flaširanu vodu. Tko je u pravu nije ni bitno, ali ako idete na put, a pripadate prvoj skupini, dobro je znati u kojim državama bez bojazni možete piti vodu iz slavine.

Najsigurniji način za saznati više o kvaliteti vode iz slavine u zemljama koje planirate posjetiti jest oslanjanje na izvještaje o vodi iz slavine za piće iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koje prenosi Travel Awaits.

Na njihovoj web stranici ažurira se popis država u kojima bez brige možete piti vodu iz slavine, ali i država gdje vodu iz slavine ne biste trebali piti. 

Od zemalja u koje Hercegovci i Bosanci često putuju, vodu iz slavine je sigurno piti u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Češkoj, Danskoj, Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj... Moguće ju je bez problema piti vodu iz slavine i u bogatom – Dubaiju.

 

Voda iz slavine može biti i sigurnija od flaširane

Voda iz slavine može se filtrirati prije uporabe i time učiniti sigurnijom za piće od vode iz plastičnih boca čak i u mjestima u kojima se preporuča koristiti vodu iz slavine. I u Bosni i Hercegovini mogu se naći brojni filteri i sustavi za filtriranje vode koji se prilagođavaju kvaliteti vode od mjesta do mjesta.

 

Prema CDC-u, voda iz slavine nikako se ne preporuča, između ostalih i u Bosni i Hercegovini. Naša zemlja našla se na popisu zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom, Albanijom, Kosovom, Litvom, Rumunjskom, Rusijom, gruzijom, Argentinom, Brazilom, Kinom, Kolumbijom, Kubom, Egiptom, ..., zemlje su u kojima prema američkom CDC-u ne treba piti vodu koja nije flaširana.

Popis CDC-a odnosi se na zemlje općenito, a u većini zemalja kvaliteta i sigurnost vode iz slavine različite su od mjesta do mjesta. Nažalost, broj mjesta u našoj zemlji u kojima je sigurno piti vodu iz slavine, očigledno je manji od onih mjesta u kojima se ne preporuča piti vodu iz slavine.

Cijeli popis možete pogledati na stranicama CDC-a.

 

Voda iz slavina u EU-u bi trebala potisnuti onu iz boca

Europski parlament usvojio 2019. godine Direktive o kvaliteti vode za ljudsku potrošnju kojim bi se pooštrili limiti dozvoljenih zagađivača poput olova, endokrinih disruptora i drugih štetnih tvari kako bi se poboljšala kvaliteta i povećalo korištenje vode iz slavina u zemljama EU.

Poboljšanjem kvalitete vode i vraćanjem povjerenja potrošača u pitku vode iz slavine, smanjuje se korištenje vode iz boca, štedi novac i smanjuju emisije CO2 i plastični otpad.

“Građani moraju znati kako ih voda iz slavine košta tisuće puta manje od vode koju kupuju u bocama u koju, čini se, neki od njih imaju apsolutno povjerenje”, rečeno je u obrazloženju direktive. 

 

Manager.ba