ŠTEDNJA
Svijet očekuje kriza neviđenih razmjera: Evropske banke uvode drastične mjere štednje
manager.ba/vijesti.ba 22 rujna, 2022

Prošle sedmice je obustavljena isporuka ruskog plina glavnim evropskim plinovodom Sjeverni tok 1.

 

Velike banke, prije svega one evropske, počinju primjenjivati mjere u svrhu uštede energenata, jer su u strahu da će Rusija obustaviti isporuku plina.

Prošle sedmice je obustavljena isporuka ruskog plina glavnim evropskim plinovodom Sjeverni tok 1. Strahuje se da će ta obustava biti na snazi sve dok Zapad ne povuče sankciji Rusiji, iako Kremlj tvrdi da su razlog obustave radovi na održavanju plinovoda.


Strani mediji, među kojima je agencija Reuters, su objavili da velike banke već počinju primjenjivati mjere za uštedu energije na radnom mjestu. Izvor poznat ovoj agenciji je izjavio da je finansijski div JPMorgan planira koristiti dizelske agregate za struju ako se situacija pogorša. U JPMorganu nisu željeli komentarisati ovaj navod za list Business Insider.

Deutsche Bank isključuje toplu vodu u toaletima, snižava temperaturu u uredima te će isključiti fontanu ispred sjedišta u Frankfurtu. U ovoj banci su najavili da će i tokom noći ugasiti osvjetljenje reklama, kao i dio rasvijete na radnim mjestima.

Švicarska osiguravajuća kuća Zurich planira tokom noći gasiti svjetla u uredima i prestati koristiti dekorativne elemente, za čije je funkcionisanje potrebna struja. Ako se energetska kriza pogorša, najavljeno da će se uskratiti i neke usluge kompanije, kao što je teretana. Pojedine finansijske kompanije, poput Euronexta i UniCredita, osiguravaju alternativne izvore energije.