AFERE
The New York Times o aferi "Respiratori": Nikakvo iznenađenje za BiH
Manager.ba/akta.ba BiH 14 svibnja, 2020

Navode kako to nije nikakvo iznenađenje za BiH jer se radi o državi koja je loše rangirana na globalnoj listi korupcije koju pravi Transparancy International.

 

"Državno tužilaštvo u Bosni i Hercegovini otkrilo je da je 100 respiratora koje je iz Kine uvezla privatna kompanija i koju je plaćala vlada BiH beskorisno za pacijente COVID-19", navodi se u tekstu "New York Timesa".

Malo poznatoj kompaniji za preradu voća, bez dozvole za uvoz medicinske opreme, odobreno je 5 milijuna eura (5,5 milijuna dolara) za nabavku opreme u malu balkansku zemlju usred pandemije, New York Times. 

"Nakon medijskih natpisa zbog čega je kompanija "Srebrna malina" koja je povezana s bosanskim političkim establišmentom, dobila unosan ugovor, Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu o mogućoj korupciji i prijevari", navodi se u ovom tekstu. 

Nakon prvobitnog izvještaja, Tužilaštvo BiH navelo je da uvezeni respiratori ne zadovoljavaju ni minimum potrebnih karakteristika za adekvatno liječenja oboljelih od koronavirusa.

List piše i da je vlasnik kompanije negirao optužbe da je uvozio respiratore po velikim cijenama.

Također, navode kako to nije nikakvo iznenađenje za BiH jer se radi o državi koja je loše rangirana na globalnoj listi korupcije koju pravi Transparancy International.

"Grupa promatrača prošle godine je BiH postavila na 101. mjesto od 180 zemalja", navodi se u tekstu.

Na kraju teksta navode da je pandemija koronavirusa uhvatila mnoge vlade nespremnim i slabo opremljenim da zadovolje potrebe za zaštitnom opremom i respiratorima, što je otvorilo nove mogućnosti za zloupotrebe dok su vlade užurbano nabavljale opremu.

 

Tagovi: