EKOLOŠKA OPASNOST
Fekalije u Jadranskom moru vidljive iz svemira
Manager.ba/bljesak.info Regija 10 rujna, 2019

Fekalije u hrvatskom Jadranu vidljive su iz svemira, prenose hrvatski portali. Zagađenje Jadrana poprimilo je takve razmjere da su fekalije kraj Vodnjana, u Istri, zabilježene čak i na snimkama iz svemira.

Stručnjaci se slažu da mrlje koje se vide na satelitskim snimcima "Google mapa" u području nedaleko od kanalizacijskog ispusta kod Vodnjana, najvjerovatnije, potiču od fekalija.

Vide se na području oko Peroja u Istri, oko četiri kilometra zapadno od Fažane, te nešto manje sjeverno od Brijuna. Problem je alarmantan, jer se fekalije šire prema Nacionalnom parku "Brijuni".

Kako prenosi "Indeks", lokalne vlasti žale se na stare sustave za pročišćavanje otpadnih voda i najavljuju izgradnju novog sustava.

Ali, profesionalni ronioci ističu da bi problem izgradnje mogao biti u tome što postavljanje jednog metra cijevi na dubinu od 50 metara košta oko 1.000 eura.

Zagađenje fekalijama nije slučajnost, već masovna pojava, navode ekolozi i upozoravaju na sličan problem kod ispusta kanalizacije u Pagu.