PRIJE 138 GODINA
U ljekarni u Atalanti na današnji je dan prodana prva Coca Cola
Manager Svijet 08 svibnja, 2024

Osmoga svibnja daleke 1886. godine poslužena je prva Coca-Cola. Ne u kafiću, nego u Jacobsovoj ljekarni u Atalanti. Bila je to inovacija dr Johna Pembertona osmišljena kao tonik za ublažavanje simptoma mnogih bolesti. 

 

Coca-Cola nije bila njegov prvi pronalazak. Godine 1885. predstavio je Pembertonovu francusku vinsku koku, alkoholno piće koje je prodavao kao tonik za živce i lijek za glavobolju. Međutim, Zbog ubrzo usvojenog zakona o zabrani alkohola morao je razviti bezalkoholnu verziju. Smislio je preteču Coca-Cole, koja se počela prodavati 8. svibnja.

Pemberton Chemical Company, kasnije preimenovana u Coca-Cola, osnovana je kako bi reklamirala i prodavala proizvod. prva Coca-Cola, bila u obliku sirupa i spravljala se na licu mjesta. Nažalost, Pemberton je preminuo 1888. godine, i nije mogao vidjeti kako njegov izum raste.

Nakon Pembertonove smrti, kontrolu nad kompanijom preuzeo je Asa G. Chandler i vodio je do 1916. godine. Nakon Chandlera kompanija je prodana grupi investitora uključujući Ernesta Voodruffa koji je doveo svog sina Roberta Voodruffa koji je vodio kompaniju dugi niz godina. Pod njegovim vodstvom kompanija je počela flaširati Coca-Colu, uklonjen je kokain kao sastojak, a Monsanto je počeo dostavljati kofein za spravljanje Coca Cole. Prve limenke proizvedene su 1955. godina, a počela je kupovina drugih brendova pića poput Dasanija, Spritea i Fante.


Manager.ba

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
Savjeti