NOBEL CORPORATION
Tretiranje vode u kompletnom kućanstvu
manager.ba/nobel.ba BiH 24 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
nobel.ba

Koliko ste spremni investirati u rješenje čiste vode*?

 

Savjete za ugodan život je omogućio Nobel Corporation.


-    Do 200 KM
-    200 – 700 KM
-    700 – 1500 KM
-    1500 – 3000 KM
-    Ne znam

*Ovo je vrlo osjetljivo pitanje i moramo ga postaviti zbog vas i zbog nas. Prvo da ustanovimo stvarnu želju i potrebu za rješenjem problema. Drugo, nitko neće platiti ni jednu marku više za nešto što misli da mu ne treba.

Velika većina ljudi nije svjesna potrebe za filtriranjem vode, kao ni onečišćenja u vodi. 90% pitanja koje dobijemo glasi:
Imate li neki filter za kuću da mi malo skine kamenac?“.

Posljedice kalcijevog karbonata ili kamenca su oku najvidljivije, pa je zato i najčešći upit.

Odgovor na ovakvo postavljeno pitanje ne postoji, osim ako vas netko ne želi prevariti. Kamenac se uklanja ili ne uklanja i to ne može biti malo.

Može i malo, ali ste tada bacili novac.

Ovom logikom, žena/kupac bi htjela vodu takve kvalitete da lavabo čisti tri, a ne 5 minuta jer je „malo skinula kamenac“. Platila je „neki filter“, i dalje čisti ali ne tako često?

Ili da na svaki upit nudimo filtere od 100 KM, pa kad nas nazovete da niste riješili problem da odgovorimo „ Koliko para toliko muzike“.
U ponudi imamo filtere od 20 KM do 5.000 KM, kada su kućanstva u pitanju. Koji vama treba?

Samo, i isključivo onaj koji vam rješava problem koji imate. 

Nama je svejedno koji ćete vi filter uzeti, jer je logično da mi na svakom imamo neku zaradu.

Ali nećemo vam dozvoliti da kupite nešto što vam ne koristi i ne rješava problem. Radije ćemo propustiti prodaju. 


Objašnjenje

Voda predstavlja jednu od najvažnijih sirovina bez koje život na planeti Zemlji ne bi bio moguć.

Kao nezamjenjiva životna namirnica zauzima posebno mjesto među faktorima životne sredine, od kojih zavise život i zdravlje čovjeka. 

To je najpokretljivija sirovina s velikom moći da primi i transportira najraznovrsnije supstance među kojima su i zagađivači. Svako odstupanje kvaliteta vode od propisanih fizičkih, kemijskih i bioloških karakteristika pitke vode može se smatrati zagađenjem i kontaminacijom. 
Zagađenje vode se može zapaziti po lošem okusu, neprijatnom mirisu, boji i talogu.

Najsuvremenije rješenje za tretiranje pitke vode su filteri s reverznom osmozom (RO). Voda prolaskom kroz ovaj uređaj je vrhunski čista i zdrava. Prednosti filtrirane vode možete pogledati  OVDJE.  

Radi se o vrhunskom rješenju ali za jedno istočno mjesto (kuhinja), dok je za kuću neprimjenjivo ili skupo (1% vode ide za piće, ostalo za tuširanje, pranje veša i posuđa, zalijevanje bašte, bazen itd.) i zato se voda za kompletan objekt rješava po segmentima.

Fine suspendirane čestice gline, mulja, organske i anorganske tvari, pijesak uzrok su zamućenja vode.

Mehanički filteri su rješenje za navedeni problem.

Ovisno od propusnosti filter uloška, iz vode se uklanjaju mehaničke nečistoće.

 


Mehanički filteri su uređaji koji služe za otklanjanje mehaničkih nečistoća iz vode, što bi zapravo značilo da čiste vodu od svih netopljivih čestica koje se nalaze u vodi poput pijeska, gline, organskih i neorganskih tvari,  mulja i slično.

Bitno je napomenuti da mehanički filteri nisu isto što i filteri za vodu za piće.

Tako vas mehanička filtracija neće zaštiti od otopljenih kemijskih elemenata, spojeva ili bakterija, no produljit će životni vijek slavina i ostalih uređaja. 

Mehanička filtracija vode jedan je od najučinkovitijih i načina za sprječavanje nakupljanja nečistoća i pada tlaka vode uzrokovanih onečišćenom vodom.  

Problemi kao što su naslage kamenca duž cijevi, kotlova, grijača, peraćih mašina su problemi koje uvjetuje tvrda voda (kamenac u vodi).

Također treba napomenuti da korištenje tvrde vode za pranje čini odjeću i kosu grubom, kožu čini suhom, jer kamenac zatvara pore, mijenja okus jela i pića.

Osim toga, perilice troše više sapuna i deterdženata za pranje. Jonski izmjenjivač (omekšivač vode) je uređaj uz pomoć kojeg se rješava problem tvrde vode.

Svaki omekšivač se sastoji od ionoizmjenjivačke kolone punjene određenom količinom ionoizmjenjivačke mase koja vezuje na sebe ione kalcija i magnezija, a zamjenjuje ih ionima natrija čime se uklanja tvrdoća vode. Veličina uređaja zavisi od potrošnje vode (potrebnog kapaciteta).

 

                                                                       Singl uređaj za omekšavanje vode

Uzročnici bakteriološke neispravnosti vode za piće su bakterije, virusi i ostali mikroorganizmi prisutni u njoj. Najučinkovitiji način uništavanja ovih mikroorganizama i sprječavanje mogućih bolesti je dezinfekcija vode pomoću UV lampe

UV zrake trajno i učinkovito uništavaju mikroorganizme, bez štetnih kemijskih spojeva. UV sustavi se lako instaliraju u vodovodne instalacije, uz manje prilagodbe. Voda ostaje nepromijenjenog okusa, boje i mirisa.

Zračenje pri valnoj duljini od otprilike 254 nm probija stijenku stanice i apsorbira se u stanici, odnosno molekulama DNA i RNA te razorno djeluje na strukturu molekule, sprječavajući daljnju replikaciju stanice. 

Prilikom odabira odgovarajuće UV lampe u obzir treba uzeti potrošnju vode (potreban kapacitet).

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti