HUM NA SUTLI
Svake godine jedan cijeli razred dobije posao
Manager.ba/24sata.hr Regija 02 rujna, 2018

Srednja škola Krapina je, na zahtjev tvornice, od ove školske godine upisala dodatan razred za CNC operatere.

Do sada je bio samo jedan, a nakon školovanja svi dobiju posao.

Ciljano sam upisao srednju školu u Krapini za zanimanje CNC operater na preporuku bivših učenika i svojih prijatelja jer sam iz njihova iskustva znao da ću odmah nakon završetka školovanja dobiti posao u tvornici OMCO ovdje doma.

Kaže to Patrik Bačić (17), koji nakon završene srednje škole ni dana nije proveo na burzi.

Kao niti njegovi školski kolege iz razreda.

Cijeli razred, svih 26, odmah su dobili posao u tvornici u Humu na Sutli. Svi oni su, kažu nam, baš kao i Bačić, upisali usmjerenje za CNC operatera zbog te tvornice.

Tvrtka je to koja je najveći svjetski proizvođač kalupa za staklenu ambalažu.

Iz jednog od najmodernijih pogona u Hrvatskoj, koji se proteže na 20.000 kvadrata, iz ove malene općine koja ima samo 5000 stanovnika, izvoze na sve kontinente.

Boce za neke od najpopularnijih svjetskih pića, poput Coca-Cole, Jack Danielsa, Heinekena, Jim Beama, ali i parfema Chanel No5, napravljene su upravo iz njihovih kalupa.

 

 

U Krapini od ove godine još jedan razred

 

– Svaka peta boca na svijetu proizvedena je iz OMCO-vih kalupa – kažu nam iz ove tvrtke, kojoj tepaju da je pravo gospodarsko čudo.

Zahvaljujući njima, strukovna zanimanja su u Krapinsko-zagorskoj ponovno “in”.

Naime, ova tvrtka brine se za učenike srednjih strukovnih škola Krapina i Oroslavje i omogućava im da kod njih odrađuju praksu.

Svake godine obučavaju 30-ak praktikanata, većinom metalskih usmjerenja kao što su CNC operateri, odnosno stručnjaci za strojnu obradu metala, bravari, tokari, glodači…

 

Nakon školovanja ih i zapošljavaju

 

S obzirom na rapidan rast tvornice i veliki interes za rad, na njihov zahtjev od ove školske godine u Krapini će se školovati dodatna dva razreda, a ne samo jedan.

 

 

– Zadnjih pet godina zaposlili smo ukupno 168 praktikanata. Ono što radimo danas dnevno, prije 20 godina smo radili na tjednoj bazi.

Budući da smo od 2013. do 2018. godine narasli s 445 na 726 ljudi, vidi se da je potreba za praktikantima bila veća nego su škole u okolici mogle ponuditi – ističu iz tvornice ponosni što lokalnim ljudima mogu ponuditi posao, ali i obučavati mlade ljude koji su im itekako potrebni.

 

Najsuvremeniji strojevi

 

– To je win-win situacija. Oni tijekom prakse ovdje uče zanat na najsuvremenijim tehnologijama, imaju doticaj s realnim sektorom, pravim strojevima za obradu metala.

Učenici trećeg razreda već budu uključeni u proizvodni proces, svi dobivaju za to i naknadu, a mi dobivamo gotove radnike.

Cijele razrede gotovih radnika – ističe Goran Blažun, projektni inženjer.

Svi praktikanti koji tri godine provedu ovdje i sami žele ostati nakon prakse u ovoj tvornici. O odlasku van ili preseljenju u drugi grad ne razmišljaju.

 

 

– Mnoge tvrtke u okolici ne pružaju učenicima praksu. Po tom pitanju su strukovne škole dosta zakinute. A upravo zato sam i upisao srednju u Krapini za CNC operatera jer imaju suradnju s tvornicu.

Super je što učenici mogu raditi na najmodernijim strojevima i što ti zaista daju da sve radiš i naučiš zanat, kao i to da odmah nakon školovanja dobiješ i posao, a ne da ga moraš negdje tražiti – kaže nam Patrik Kodrnja (18) koji je presretan što radno mjesto dijeli sa školskim kolegama.

Direktor tvrtke Dragutin Ranogajec pojašnjava kako su pokrenuli interes mladih za obrtničkim zanimanjima.

 

“Uspjeh čine sposobni ljudi”

 

– Kasnih devedesetih je gotovo došlo do izumiranja metalske struke. U jednom razredu su bila samo četiri učenika, pa smo zaposlili sva četiri.

Onda ih je iduće bilo 10 pa smo zaposlili svih 10. Tako su i drugi počeli upisivati pa se u razrede vratilo 30 učenika.

Prije su se u te škole upisivali oni koji nisu uspjeli upisati ništa drugo, a danas imamo situaciju da ih upisuju ciljano jer su vidjeli da je to jedina garancija za dobiti posao – pojašnjava Ranogajec. 
Tajna uspjeha, kaže, upravo su sposobni mladi ljudi.

 

 

– Kroz znanje i sposobnost ljudi, visoku tehnologiju uspijevamo održavati korak s rastom tržišta i svoj udio na tržištu lagano povećavati, a ne smanjivati. Bitan je i dostojanstven odnos prema radnicima, a u skladu s tim takve i plaće – kaže.

 

Krapinsko-zagorska županija najbolja u Hrvatskoj po zapošljavanju

 

U samo četiri godine otvorili su 4000 novih radnih mjesta, a poduzetnici konstantno rade na promociji.

Tako će se od 6. do 8. rujna preko 300 poduzetnika predstaviti na 26. Međunarodnom sajmu gospodarstva Zagorski gospodarski zbor.

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo