PREPOZNAT ŠIROM REGIJE
PROIZVOD EXTRA KLASE: Tešanjski zlatni sir sazrijeva 15 mjeseci
Manager.ba/Indikator.ba BiH 30 listopada, 2018
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

Maid Smajić i njegova sestra Mediha Jašarević osnovali su kompaniju “Zlatna kap” u Jelahu 2008.

Zbog problema sa otkupom i plasmanom mlijeka okrenuli su se proizvodnji sira. 

– Pronašli smo metodologiju, zatim smo uradili procjenu potreba tržišta i prepoznali prave prilike.

Uz podršku USAID/Sweden FARMA II osigurali smo nabavku muzilica, razmijenili dobre prakse i sudjelovali u školi sirarstva.

Obuke su nam omogućile da naučimo recepturu i proizvodnju različitih vrsta sira, a istovremeno da proces proizvodnje bude usklađen sa EU standardima.

Radimo sa 240 kooperanata, a počeli smo sa deset grla. Danas radimo otkup koji dostiže dva milijuna litara – pojasnio je Smajić. 

Dodao je da proizvode punomasni tvrdi, mljeveni i rezani sir, dimljeni masni sir, gaudu, punomasni kravlji sir, a razvijaju i začinjene sireve, sa posebnom recepturom. 

 

 

– Tešanjski sir s koprivom je prepoznat širom regije.

Tešanjski zlatni sir sazrijeva 15 mjeseci i predstavlja proizvod ekstra klase koji je tražen u ugostitetljstvu – naveo je Smajić. 

Iz USAID/Sweden FARMA II projekta ističu da se Bosna i Hercegovina suočava sa velikim izazovima kada je u pitanju prodaja i proizvodnja sira.

Sir čini preko polovinu uvoza mliječnih proizvoda u zemlju, a naši proizvođači uspiju izvesti sedam milijuna KM vrijednosti sira, što je 11. dio vrijednosti uvoza.

Uvozom dominiraju edamer, gauda, tilsit, svježi i topljeni sir. Istovremeno, većina izvoza u mliječnoj industriji su proizvodi niske dodane vrijednosti poput mlijeka i pavlake. 

– Ljudi prepoznaju kvalitetu našeg sira, te je izuzetno važno osigurati svijest domaćih potrošača o onome što proizvodimo, ali i otvoriti veći prostor za prodaju bh. sira na tržištu Europske unije.

Taj izazov je pred nama svaki dan i tu smo da napravimo iskorak – rekao je Smajić, priopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce