PROJEKTI
Prijavite se na elektronski sajam privrede i zauzmite svoj e-Štand!
Manager.ba BiH 12 siječnja, 2018

InfoGepard je novi projekt u oblasti elektronskog poslovanja, namijenjen razvoju i poboljšanju plasmana proizvoda, usluga i informacija, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

Projekt nije tu da bi samo poslovnim subjektima, tj. pravnim licima (firmama, radnjama, udruženjima, organizacijama itd.) unaprijedio poslovanje, već da bi i klijentima, kupcima, članovima tj. fizičkim licima, omogućio da na što brži i lakši način dođu do željenih proizvoda, usluga ili informacija koje su im potrebne i bitne.

Projekt je zamišljen kao jedan svjetski, elektronski sajam privrede koji traje cijelu godinu i obuhvaća sve privredne djelatnosti.

„Riječ je o web siteu na kojem imate sve kao i na pravom sajmu, samo u elektronskom obliku. Postoje dva profila. Jedan je profil izlagača (pravna lica), a drugi je profil posjetitelja (fizička lica). Site je otvorenog tipa, što znači da svi koji isti i posjete, mogu pretraživati sajam. Ali ako žele nešto kupiti, rezervirati, kontaktirati izlagača ili aktivirati praćenje te na taj način biti informirani o novostima vezanim za tog izlagača, ipak moraju registrirati svoj profil posjetitelja, koji je naravno besplatan“, kazao je osnivač i vlasnik web sitea Njegoslav Jungić.

Izlagač na svoj e-Štand (dio profila) može postaviti više informacija o sebi (adresu i kontakt podatke), izložiti sve svoje proizvode i/ili usluge i sortirati ih po kategorijama i potkategorijama radi lakše i brže pretrage, postaviti brošure i kataloge (u PDF-u), franšize, certifikate i licence (ukoliko ih imaju i rade po njima), zatim nagrade i priznanja, promotivne video snimke itd.

„Preko e-Štanda, izlagaču je dostupna e-trgovina (online trgovina ili web shop), gdje sve svoje proizvode i usluge može prodavati ili omogućiti posjetitelju da ih rezervira. Plaćanje ne ide preko infoGepard.com sitea, ali kada posjetitelj nešto kupi ili rezervira kod nekog izlagača i izlagač odobri tu kupovinu ili rezervaciju, onda putem e-Naloga posjetitelj od izlagača dobije instrukcije za uplatu i odlučuje kako će platiti. Ako posjetitelj koristi e-bankarstvo koje mu nudi njegova banka, može na taj način platiti ili otići u banku i uplatiti osobno. Također, posjetitelj se na e-Nalogu može izjasniti da plaća pouzećem ili jednostavno rezervirati proizvod ili uslugu i osobno doći kod izlagača i kupiti proizvod ili iskoristiti rezerviranu uslugu“, pojasnili su iz banjalučke kompanije Havrex d.o.o. koja je nositelj projekta.

Pored gore navedenih opcija, izlagaču su još dostupne opcije: infoPult, epp, anketa i share opcija za dijeljenje sadržaja sa e-Štanda na sve društvene mreže, mail i chat aplikacije.

„Na svom infoPult-u izlagač vidi koji posjetitelj ga je počeo pratiti i tko je sve i kad posjetio njegov e-Štand. Epp je opcija koja izlagaču omogućava da svojim pratiteljima šalje reklamni materijal, obavještenja o akcijskim cijenama, novim proizvodima, učešćima na ‘pravim’ sajmovima, natječajima za posao itd., dok kroz anketu izlagač može, od svojih pratitelja, dobiti povratne informacije o nečemu što ga zanima, a vezano je za njegovo poslovanje“, objašnjava Jungić.

„Posjetiteljima su na gumbu infoPult/Pretrage/Izlagači, dostupne tri pretrage: Pretraga po lokaciji i riječima, Pretraga po lokaciji i djelatnostima i Pretraga proizvoda i usluga, također po lokaciji. To znači da e-Štand (profil) nekog izlagača, posjetitelj može naći u samo dva-tri klika što je izuzetno brza i precizna pretraga. Isto je i s proizvodima ili uslugama“, ističu iz kompanije Havrex d.o.o.

Što je cilj i smisao sitea infoGepard.com, e-sajma?

"Cilj je da se posjetiteljima uštede vrijeme i novac, a izlagačima omogući da što lakše i brže budu dostupni svojim potencijalnim kupcima i na taj način lakše i brže prodaju proizvode i usluge.

Izlagač na infoGepard-u tako neće imati skupa i komplicirana podešavanja kao što su SEO, content marketing, stalna plaćanja objava da bi bili vidljivi... Izlagaču su na raspolaganju jednostavna podešavanja koja i sam može uraditi, a tu je i veoma lako i brzo postavljanje proizvoda i usluga. Procent na promet, po bilo kojem osnovu ne uzimamo", odgovara Jungić i dodaje: "Zar to nisu odlične pogodnosti za posjetitelje i izlagače?"

U pitanju je namjenski site za suvremeno poslovanje što znači da nema statusa, slika, video klipova i drugih objava fizičkih lica koja "zatrpavaju" izlagača i tako umanjuju njegovu vidljivost na pretrazi. 

Iz kompanije Havrex d.o.o. poručili su da će nastaviti sa razvojem, kako po pitanju dizajna (u planu je virtualni prikaz), tako i po pitanju softverskog dijela sitea. Uskoro možemo očekivati nadogradnju opcije anketa, koja bi izlagačima koji imaju ISO standarde trebala biti od pomoći.