UIO BIH
Od cestarina prikupljeno 64,5 milijuna KM, još se ne mogu trošiti
Manager.ba BiH 09 travnja, 2018

Na podračunu Jedinstvenog računa Uprave za neizravno oprezivanje (UNO) BiH ukupno je prikupljeno 64,5 milijuna KM posebne cestarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

- Prikupljena sredstva bit će raspoređena kada Upravni odbor UNO donese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih sredstava entitetima i Brčko Distriktu – napominju iz UNO BiH. Od 1. veljače ove godine, od kada se primjenjuju izmjene i dopune Zakona o trošarinama, kojima je uvedena posebna cestarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, ukupno je prikupljeno 64,5 milijuna KM (11 milijuna KM cestarine prikupljene, dok je iznosila 0,10 KM i 53,5 milijuna KM cestarine koja se naplaćuje 0,25 KM po litri).

Kada su usvajane izmjene i dopune Zakona o trošarinama u istom setu su usvojene i dopune Zakona i sustavu neizravnog oporezivanja i dopune Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda. Na ovaj način je otvoren poseban podračun Jedinstvenog računa UNO kod Centralne bake BiH gdje se prikupljaju sredstva od cestarine namijenjene izgradnji autoputeva i izgradnji i rekostrukciji ostalih puteva u BiH.

- Radi se namjenskim sredstvima koja su i odvojena na poseban podračun Jedinstvenog računa napominju iz UNO. Spomenuta sredstva UNO će moći rasporediti entitetima i Brčko Distriktu onog trenutka kada Upravni odbor UNO donese posebnu odluku o koeficijentima raspodjele prema korisnicima. Dok se oduka ne usvoji sredstva se ne mogu rasporediti.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce