VINOGRADI
Očekujemo ekspanziju vinogradarstva u Srednjoj Bosni s ovogodišnjom berbom
Manager.ba/Agroklub.ba BiH 21 svibnja, 2018

Žepački će kraj u 2018. godini imati 10 hektara novih nasada vinove loze. Naime, već sredinom travnja u Vinariji Povratak iz Žepča pristupili su sadnji novih vinograda. Kako nam u toj vinariji kažu, ovih dana čekaju povoljne uvjete za sadnju preostalih par parcela. 

"Sve parcele su pripremljene, a zbog nestabilnog vremena čekamo da se teren osuši da bi sadnju mogli što kvalitetnije završiti. Sadimo strojno i stoga nam je vrlo bitno u kakvom je stanju zemljište. Na sreću nije nam još puno ostalo", za Agroklub.ba priča mag.ing.agr. Josip Šumić iz Vinarije Povratak. 

Formiraju bazu sorti u koje su sigurni

Sortiment nisu proširivali. I dalje imaju Traminac, Muller thurgau, Malvaziju istarsku od bijelih, te Cabernet Franc i Merlot od crnih sorti. 

"Po dosadašnjem iskustvu ove sorte su se najbolje prilagodile našim uvjetima i terenima tako da u ovoj fazi projekta formiramo jednu bazu sorti u koje smo sigurni, što ne znači da ćemo u dogleno vrijeme prošrivati paletu", otkriva Šumić. 

Podsjetimo, Vinarija Povratak vinograde podiže na vlastitim (kupljenim) parcelama te na zemljištima koje uzimaju u najam/zakup. Zemljišta zakupljuju na 20 godina te ih, kako ističe Šumić, koriste u maniri dobrog gospodara i nakon isteka ugovora vraćaju vlasniku (zajedno s vinogradom). 

Josip Šumić: Zemljoposjednici stiču povjerenje u projekt Vinogorje u srcu Bosne

"U ovoj godini polovina površina novih vinograda je pod Vinarijom Povratak, dok su ostali nasadi u vlasništvu novih vinogradara, odnosno naših kooperanata, što s ponosom ističemo, jer smatramo da je vrlo bitna činjenica da polagano lokalni zemljoposjednici stiču povjerenje u ovaj projekt - Vinogorje u srcu Bosne. Zapravo glavni cilj projekta vinogradarsta u Žepču jest postići taj socijalni efekt, pokrenuti stanovništvo da probude mrtvi kapital, zarasla i neodržavana zemljišta, i pretvore ga u aktivan podizanjem vinograda i na kraju da žive od toga", naglašava Šumić. 

Priča kako su, nakon jako stresne 2017. godine za vinovu lozu u tom kraju, izuzetno zadovoljni s ostalim nasadima. "Zadesile su nas ekstremne hladnoće u siječnju, kasni proljetni mrazovi u travnju, te lokalno nevrijeme u obliku leda/grada. Koliko je nepraktično to što su nam parcele usitnjene i udaljene jedna od druge, toliko to može biti pozitivno za cjelokupnu proizvodnju, jer sve ove pojave su uglavnom lokalnog karaktera, što znači da nam ni u jednoj godini ne može biti ugrožena cjelokupna proizvodnja."

Usredotočeni i na izgradnju vinarije

Otkriva kako loza u ovom razdoblju intenzivno raste, uredno se razvija, a prvi pokazatelji što se tiče prinosa su dobri. "Ne preskačemo tretmane i još nemamo simptome napada bolesti. Na samom početku vegetacije, na nekim lokacijama smo imali napade erinoza i akarinoza, ali ništa ozbiljno."

Josip ističe kako napokon imaju dovoljno zrele nasade za ozbiljnije prinose. "Smatram da ćemo s ovogodišnjom berbom doživjeti veliku ekspanziju vinogradarstva u Srednjoj Bosni", nada se Šumić dodavši kako su osim novih nasada trenutno najviše usredotočeni na izgradnju vinarije. 

Povezani članci

1