OSIGURANJE KREDITA
Ministar Šarović potpisao Memorandum sa kineskom korporacijom Sinosure
Manager.ba/startbih.ba BiH 31 svibnja, 2018

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisao je danas Memorandum o razumijevanju sa kineskom državnom osiguravajućom korporacijom Sinosure, ključnom kineskom kompanijom za osiguranje kredita, što će značajno doprinijeti povoljnijem finansiranju najznačajnijih energetskih i infrastrukturnih projekata.

To je prva osiguravajuća kuća u svijetu, povezana sa 200 međunarodnih banaka a za dosadašnje projekte u BiH osigurali su 1,4 milijarde US dolara garancije.

- Primjer dobre saradnje sa kineskim bankama i kompanijama svakako je realizovani projekt TE "Stanari", koja je danas jedna profitabilna i uspješna  kompanija - istakao je ministar Šarović, naglašavajući da je "ovo godina u kojoj započinjemo velike i važne projekte“.

Kazao je da je desetak velikih projekata u završnoj fazi realizacije, kao što je projekt TE Tuzla Blok 7, jedan od najvećih investicionih projekata u zadnjih 30 godina.

Kineska strana također je iskazala interes za projekt TE Gacko, hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine te autoputeve Banja Luka - Prijedor i Vukosavlje - Doboj.

- Za Kinu je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom od velike važnosti i mi ćemo sada još snažnije poticati naše kompanije da ulažu u BiH - naglasio je nakon potpisivanja zamjenik predsjednika Sinosure korporacije Weiman Zha.

U susret Samitu 16+1, najavljenom za početak jula, također se intenzivno radi na potpisivanju bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što će u kratkom roku omogućiti izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište.

Planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unaprjeđuje saradnja u oblasti turizma, što je posebno važno sa aspekta aktuelnog stupanja na snagu bezviznog režima za građane dvije države, saopćeno je iz MVTEO BiH.

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce