POSLOVNI SAVJETI
Jeff Bezos izdvaja 3 knjige koje biste trebali pročitati
Dijana Perić BiH 01 prosinca, 2017

Koji su se naslovi našli na listi uspješnog managera i CEO Amazona?

Jedan od najuspješnijih managera i čovjek koji je svoju viziju o pokretanju online knjižnice pretvorio u unosan posao. 1994. napustio je svoje stalno zaposlenje, te svoj ured smjestio u garažu gdje je sa još par zaposlenika razvijao softver.

Nakon što je njegovih 300 prijatelja isprobalo beta verziju stranice, Bezos je otvorio Amazon.com, online knjižnicu. Uspjeh kompanije je bio munjevit. Bez ikakve promocije u medijima, Amazon.com je prodavao knjige diljem SAD-a i 45 stranih zemalja u krugu od 30 dana. U dva mjeseca, prodaje su se popele i do 20,000 američkih dolara tjedno, rastući brže nego što je sam Bezos mogao i zamisliti.

„Ako niste tvrdoglavi, brzo ćete odustati od eksperimentiranja. A ako niste fleksibilni, stalno ćete udarati glavom od zid i nećete vidjeti rješenje problema“, komentirao je jednom prilikom. Od 2013. godine je i vlasnik utjecajnog američkog lista Washington Post, a danas amazon.com prodaje i elektrotehniku, odjeću, dodatke za dom.

Koje knjige su njemu pomogle bolje razumjeti tržište i događanja oko nas, donosimo u nastavku.  

# Sam Walton: Made in America by Sam Walton
U svojoj autobiografiji, Walmartov osnivač izlaže načela diskontirane maloprodajne cijene i raspravlja o njenim osnovnim vrijednostima, kao i spremnosti da isprobate mnoge stvari i napravite mnoge pogreške. 

# Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies by Jim Collins
Poznata knjiga o tome zašto određene tvrtke uspiju tijekom vremena – što je nužno za managment, što treba biti jezgra tvrtke, ali i zašto je zadovoljstvo zaposlenika itekako važno.

# Data-Driven Marketing: The 15 Metrics Everyone in Marketing Should Know' by Mark Jeffery
Kako iskoristiti podatke koje dobivate online kako biste izmjerili zadovoljstvo klijenata, ali i uspješnost marketinga?