ASOCIJACIJA PODUZETNIKA HERCEGOVINE
Izvrsne prilike za zapošljavanje u građevinskom sektoru
Manager.ba/komora-mostar.ba BiH 16 kolovoza, 2018
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

Asocijacija poduzetnika Hercegovine - APH (Gospodarska komora grada Mostara - GKM), 27. srpnja 2018. godine organizirala je inicijalni sastanak s direktorima tvrtki HP Investing i Hering, Hasom Pekušićem i Ladislavom Bevandom, te direktorima građevinskih firmi, Sanelom Mesihović i Brankom Landekom. 

Sastanak je održan kako bi se razgovaralo o problemu nedovoljnog broja profesionalno osposobljenog kadra kada su u pitanju profesije iz građevinskog sektora, te o nedostatku zanimanja za upisivanje u trogodišnje razrede u građevinskim školama za profesije - tesar, zidar, betonirac, armirač i sl.

Napravljen je plan rada za buduće aktivnosti, dogovorena su okvirna zaduženja, a trenutno je u procesu i uključivanje ostalih poduzeća iz građevinskog sektora u ovaj proces.

Obzirom da još uvijek postoji mogućnost upisa na spomenuta zanimanja, na OVOM LINKU možete pogledati intervju s Amelom Drežnjak, predstavnicom tvrtke Hering d.d. i Sanelom Mesihović direktoricom Srednje građevinske škole.

 

Treći i završni upisni rok je 23. kolovoza 2018. godine

 

Ono što bismo voljeli izdvojiti iz ovog obraćanja javnosti je sljedeće:

Poduzeća mogu ponuditi financijsku podršku (poštujući sve zakonske okvire) učenicima koji upišu srednju građevinsku školu te koji provode praksu u tim poduzećima.

Mora se probuditi svijest kako kod učenika tako i kod roditelja o korisnosti ovih zanimanja, stoga je potrebno raditi korake profesionalne orijentacije već u završnim razredima osnovnih škola, što je jedan od skorijih koraka poduzeća u sektoru u suradnji s APH.

Još jednom je naglašeno kako je cijela regija u velikom deficitu ovih zanimanja, te su firme u potrazi za radnom snagom.

Sve manje potrebnog kadra građevinskog sektora izlazi iz škola jer interes za ta zanimanja izumire, dok poduzeća ne mogu konkurirati na tendere sa priučenim kadrom jer osobe koje obavljaju ove djelatnosti moraju imati određene kvalifikacije. Osobe koje kasnije prepoznaju potencijal obavljanja ovih poslova za naknadno doškolovanje moraju platiti veliku sumu.

 

Praksa je ključni faktor osposobljavanja kadra

 

Poduzeća građevinskog sekotra su prepoznala tu činjenicu i shodno tome nude stipendiranje učenika jer učenici po završetku školovanja ne znaju raditi ono što se traži na radnom mjestu. 

Uvjet za dobivanje stipendija bi stoga bio da učenici redovno idu na praktičnu nastavu u poduzeća. Praksa je osmišljena tako da se prvu godinu provodi jedan dan tjedno, drugu godinu dva, a treću godinu tri dana tjedno na praksi. Pored praktične nastave radili bi i u školskim radionicama. Radeći na ovaj način, već i nakon prve godine učenici bi bili formirani radnici.

Pozivamo sve zainteresirane za zapošljavanje u građevinskom sektoru da kontaktiraju direktno APH (GKM) tim.

Video
CRNI PONEDJELJAK
Najveći pad jednogodišnjeg tržišta u povijesti (1987.)
DOKUMENTARNI SERIJAL
"OUR PLANET": Coming Spring 2019.
JIM KWIK
Zašto samo 1% ljudi uspijeva u onome što zamisli?