INVESTICIJSKI PROJEKT
EU pomaže napretku BiH u provedbi Agende za povezivanje
Manager.ba BiH 13 ožujka, 2018

Bosna i Hercegovina i Europska investicijska banka danas su u Banjoj Luci potpisale sporazum o grantu vrijednom 6,8 milijuna eura iz europskih fondova za sufinanciranje izgradnje velikih infrastrukturnih objekata u Gradišci.

Ovaj investicijski projekt odnosi se na izgradnju objekata na graničnom prijelazu na dijelu ceste 2a (R2a) između Banje Luke i Gradiške, mosta na granici preko rijeke Save, kao i priključnih cesta na autocestu Banja Luka – Gradiška. Projekt je dio indikativnog produžetka Transeuropske prometne mreže (TEN-T) na Zapadni Balkan.  

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, istakao je da poboljšanje povezivosti na Zapadnom Balkanu, kao i između Zapadnog Balkana i Europske unije, predstavlja ključni faktor za rast i radna mjesta, te da će donijeti očite koristi privredama i građanima u regiji. "Ovo ulaganje u Gradišku važan je korak prema snažnijoj integraciji cijelog područja Zapadnog Balkana u skladu s novom strategijom za Zapadni Balkan. Grant sredstva Europske unije u iznosu od 6,8 milijuna eura će sufinancirati izgradnju mosta na graničnom prijelazu preko rijeke Save u Gradišci. Ovo ulaganje će Europsku uniju približiti Bosni i Hercegovini", izjavio je ambasador Wigemark. 

Matteo Rivellini, rukovoditelj odjela Evropske investicijske banke za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Bakan je izjavio: "Banka je vrlo zadovoljna što može danas potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, koji daje značajan doprinos gospodarskom rastu, olakšavanju trgovine i integraciji Bosne i Hercegovine na Balkanu. Na linku Gradiška - Banja Luka, promet s autoputa mora biti usmjeren preko ulica Gradiške do gradskog mosta u samom središtu grada. Nakon što bude izgrađen, most će skratiti vrijeme putovanja, smanjiti potrošnju goriva i onečišćenje, i koristiti kao zaobilaznice grada Gradiške. Banka je također potpisala zajam od 47 milijuna eura za dovršenje tekućih radova na autocesti Banja Luka – Doboj."

Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH istaknuo je sljedeće: „Danas smo potpisali  grant ugovor u vrijednosti  6,8 milijuna eura sredstava Europske unije za projekat koji uključuje izgradnju prekograničnog mosta u Gradišci i želim da se zahvalim na tome predstavnicima Delegacije EU i EIB-a, posebno gospodinu Mateu Rivelliniju i Lars-Gunnaru Wigemarku i njihovim suradnicima. Ovaj projekat je važna spona ka uspostavi infrastrukturnih veza između Bosne i Hercegovine i njezinih susjeda. Ova investicija ce poboljšati regionalnu suradnju i komunikaciju s Europskom unijom“.

Prema agendi za povezivanje, Europska unija je izdvojila do jednu milijardu eura grant sredstava za razdoblje od 2014. do 2020. godine za sufinanciranje, putem Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), zrelih projekata iz područja energije sa liste PECI (projekti od interesa za Energetsku zajednicu) i zrelih projekata iz područja transporta iz Transeuropske prometne mreže (TEN-T), zajedno sa zajmovima od međunarodnih financijskih institucija.

Više na ovom linku http://europa.ba/?p=55688

Povezani članci

1

2

Video
MOTIVACIJA
Zašto samo 1% ljudi uspije u onome što zamisli?
KOLIKO SMO NAPREDOVALI?
FANTASTIČNA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA: Povijesni period obilježen uspjesima i preokretima
TRGOVAČKI LANAC JOHN LEWIS
Božićna reklama koja osvaja na prvu