AKVIZICIJE
The Coca-Cola Company preuzima Costa Limited
Manager.ba Svijet 31 kolovoza, 2018
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

The Coca-Cola Company danas je objavila da je postignut konačan dogovor o preuzimanju Costa Limited, kompanije osnovane 1971. godine u Londonu, koja se razvila u jednog od vodećih svjetskih brendova kave. 

The Coca-Cola Company će Costu preuzeti od kompanije Whitebread PLC u transakciji vrijednoj 5,1 milijardi dolara.

Time će Coca-Cola ojačati poziciju na tržištu kave u dijelovima Europe, Azije i Pacifika, Bliskog Istoka i Afrike sa snažnom perspektivom za daljnje širenje.

Osim brenda Costa, The Coca-Cola Company ovom akvizicijom dobiva i 4 tisuće lokacija u maloprodaji sa visoko osposobljenim baristima, diviziju s aparatima za kavu, raznim formatima kave za domaćinstvo, te najmoderniju pržionicu kave.

Costa je vodeći brend kave u Velikoj Britaniji, a primjetan rast, između ostalog, bilježi i u Kini.

Ova akvizicija Coca-Coli donosi i širenje znanja u poslovajnu s kavom, od lanca nabavke, kontrole porijekla do prodaje i distribucije. 

 

Fragmentirano tržište kave

 

Ova je akvizicija značajna jer je globalno tržište kave fragmentirano, te niti jedna kompanija sa svim formatima ne posluje na globalnom nivou. 

Sa više od 500 različitih brendova, Coca-Cola je prisutna u više od 200 zemalja svijeta, a akvizicija Costa Limited, novi je korak u ostvarivanju strategije Coca-Cole kao kompanije koja nudi pića za svaku prigodu.

Uz najpoznatije Coca-Coline gazirane napitke, neki od naših vodećih brendova diljem svijeta uključuju: napitke AdeZ na biljnoj bazi, zeleni čaj Ayataka, vodu Dasani, sokove Del Valle, Fantu, kavu Georgia, čajeve i kave Gold Peak, Honest Tea, sokove Minute Maid, sportske napitke Powerade, sokove Simply, obogaćenu i vitaminsku vodu, Sprite te kokosovu vodu Zico. 

Prodavac Whitebread PLC će za transakciju tražiti odobrenje dioničara, što se očekuje do sredine listopada.

Transakcija je podložna odobrenjima tijela za tržišno natjecanje u Europskoj uniji i Kini. 

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo