FEDERACIJA BIH
Bankama snažno rasla dobit, mjenja se zakon o zaštiti korisnika financijskih usluga
Manager 24 veljače, 2023

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika financijskih usluga i uputila ga Parlamentu FBiH na razmatranje. Donošenjem ovog zakona očekuje se unapređenje pružanja usluga platnog prometa korisnicima na osnovu povećanja transparentnosti i uporedivosti naknada koje su povezane s računom za plaćanje, kao i uspostavljanje pravila za korištenje osnovnog računa za plaćanje.

 

Predloženim izmjenama i dopunama, uvođenjem osnovnog računa omogućit će se besplatno pružanje osnovnih usluga u platnom prometu za socijalno osjetljive kategorije. Agencija za bankarstvo FBiH propisati i urediti obavezu bankama da određene vrste i broj platnih usluga po osnovnom računu određenim socijalno ugroženim kategorijama korisnika pružaju besplatno.

 

Na prostoru FBiH registrirano je ukupno 13 banaka.

Jedan od ciljeva je i poboljšanje i razvoj unutrašnjeg tržišta bankarskih usluga stanovništvu, te jačanje tržišnog natjecanja sektoru bankarskih usluga stanovništvu. Od ključne je važnosti da korisnici razumiju naknade kako bi mogli uporediti ponude različitih pružalaca platnih usluga i donositi odluke o tome koji račun za plaćanje najbolje odgovara njihovim potrebama. Istaknuto je kako se naknade ne mogu uspoređivati kada se pružaoci platnih usluga koriste različitom terminologijom za iste usluge i pružaju informacije u različitim formatima. Uspostavljanje jedinstvenih pravila omogućit će vrlo jednostavan uporedni prikaz usluga i visine naknada koje se odnose na račun za plaćanje.

 

RASTE DOBIT BANAKA U FEDERACIJI BIH

Banke registrirane u Federaciji BiH prošle godine su ostvarile neto dobit od 363,4 milijuna KM. To je oko 70 milijuna KM više u odnosu na godinu ranije kada je dobit bila 293,6 milijuna KM.

Ukupni prihodi od kamata i slični prihodi lani su bili 673,5 milijuna KM, a ukupni operativni prihodi dosegli su 609,4 milijuna maraka (od čega prihodi za izvršene usluge od 397,5 milijuna KM).

U konačnici, prema preliminiranim podacima, ukupni prihodi banaka lani su bili oko milijardu i 189 milijuna KM a ukupni rashodi 887 milijuna KM.

Listu najreprezentativnijih, odnosno najčešće korištenih platnih usluga, povezanih s računom za plaćanje utvrdit će Agencija za bankarstvo FBiH podzakonskim propisom. Korisnici će imati mogućnost uporediti ponude različitih pružatelja platnih usluga i donijeti odluku o tome koji im račun za plaćanje najviše odgovara. U tu svrhu će biti propisan način, sadržaj i oblik informativnog dokumenta o naknadama koji će biti dostupan u kratkom obliku, napisan razumljivim riječima i jednostavan za čitanje.

Uporedni prikaz naknada koje različiti davaoci platnih usluga naplaćuju korisnicima za najreprezentativnije usluge povezane s računom za plaćanje Agencija će objavljivati na svojoj internet stranici. Te informacije će se redovno ažurirati na osnovu podataka prikupljenih od davalaca platnih usluga. Pristup stranici bit će besplatan i korisnicima će omogućiti da na jednom mjestu bez nepotrebnih troškova dobiju jasne, sažete i tačne informacije o naknadama koje naplaćuju svi davaoci platnih usluga u FBiH.

Pružateljima platnih usluga se uvodi obveza informiranja korisnika o naplaćenim naknadama uz račun za plaćanje. Bit će dužni najmanje jednom godišnje korisnika besplatno informisati o svim naplaćenim naknadama, uključujući i informaciju o kamatama naplaćenim za prekoračenje.

Propisani su i uvjeti pod kojima banka može jednostrano raskinuti ugovor o osnovnom računu, kao i obveze banke u slučaju tog raskida. Određuje se i obveza banke kako ne smije otvaranje osnovnog računa uvjetovaati  ugovaranjem dodatnih usluga.


Manager.ba
 

Povezani članci

1

2

Video
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
Savjeti