POUZDANOST 2017.
ALAT d.o.o. Konjic: BONITETNO POUZDANA KOMPANIJA
Manager.ba BiH 21 studenog, 2017

Kompanija Alat d.o.o. Konjic je osnovana 1952. godine, te se zahvaljujući natprosječnim poslovnim rezultatima za 2016. godinu našla među 13,5% bonitetno pouzdanih kompanija u BiH. 

„Poštovanje rokova, kvaliteta finalnog proizvoda, su glavne karakteristike koje ljudski resurs u jednoj proizvodnji mora da pokaže da bi opstao, a mi to ispunjavamo“, ističe generalni direktor Alata, dipl. ecc. Anel Beha govoreći o pouzdanosti.

Kompanija je kroz dugogodišnje iskustvo specijalizirana za izradu alata za obradu metala plastičnom deformacijom kao i kalupa za brizganje plastike i obojenih metala, te izradu dijelova i pribora za mašine i dijelova za autoindustriju. Izradu elemenata na ekscentar i hidrauličnim presama, kao i površinsku zaštitu rade u kooperaciji sa partnerskim firmama u neposrednom susjedstvu.

Proizvodni program konjičkog Alata podrazumijeva: probojke i izbacivače, specijalni alat za obradu metala plastičnom deformacijom, standardni alati, alat za brizganje plastike, pribor za alatne mašine, izrada elemenata na ekscentar i hidrauličnim presama, te površinsku zaštitu.

O konkurentnosti Alata na tržištu govore i sljedeće brojke:

-    više od 10.000 komada proizvedenih pojedinačnih artikala do sada primjenjivanjem metode „od ideje do relizacije“, od čega 90% proizvodnje nije serijska proizvodnja
-    više od 1.000 zadovoljnih klijenata do sada širom Europe i domaćeg bh. tržišta
-    60 zaposlenih radnika sa tendencijom rasta, u prosjeku pet novozaposlenih godišnje
-    100% realizacija projekata u dogovorenom vremenu i kvaliteti.

U prvoj polovini godine kompanija Alat je povećala izvoz za preko 10%, te su obogatili kolektiv mlađim i stručnim kadrom.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, prvi čovjek kompanije, gospodin Beha navodi da narednom vremenskom periodu planiraju veću ekspanziju na tržišta EU, kao jedan od lidera u proizvodnji finalnih proizvoda metalne industrije u BiH, što podrazumijeva uvođenje novih tehnologija u procesima proizvodnje ovog sektora. Modernizacija opreme bi svakako omogućila veći napredak i razvoj u budućnosti.

Govoreći o motivaciji, inspiraciji i energiji za napredak, gospodin Beha je kazao da svaki problem gledaju kao izazov, jer smatraju da je ljudski resurs u tehničko-organizacijskim sposobnostima u mogućnosti da prevaziđe visoko kompleksne zahtjeve kupaca sa domaćeg i inostranog tržišta.

Motivacijska poruka za privrednike i one koji to žele postati iz kompanije Alat je: „Želja i motivacija za uspjehom i uloženi trud bit će adekvatno nagrađeni, kao i sve drugo u životu“. 

Video
CRNI PONEDJELJAK
Najveći pad jednogodišnjeg tržišta u povijesti (1987.)
DOKUMENTARNI SERIJAL
"OUR PLANET": Coming Spring 2019.
JIM KWIK
Zašto samo 1% ljudi uspijeva u onome što zamisli?