PROCJENA
Agrokor prvi put objavio vrijednosti svojih kompanija
Manager.ba/depo.ba Regija 16 ožujka, 2018

Procijenjena vrijednost kompanija sistema Agrokor, koja je raspoloživa za vjerovnike tih društava, kreće se ukupno u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi eura. Ovo se navodi u najnovijem dokumentu vanredne uprave objavljenom na internet stranicama Agrokora.

Ovo je prvi put da Agrokor objavljuje sažetu procjenu vrijednosti svojih kompanija. Procijenjena vrijednost za svaku od kompanija izražena je u rasponu najniže i najviše.

Najviše se pritom procjenjuje vrijednost Mercatora, koji nije pod vanrednom upravom, i to između 763 miliona i 1,47 milijardi eura. Slijedi Jamnica, s procijenjenom vrijednosti između 393 i 577 miliona eura, potom Ledo, između 224 i 348 miliona eura.

Belje je procijenjeno između 150 i 368 miliona eura te Konzum između 140 i 336 miliona eura. Sarajevski Kiseljak je procijenjen na 50 do 142 miliona eura.

Agrokor je objavio dva dokumenta – Vodič kroz model namirenja (Entity Priority Model, EPM) i Set sažetih informacija sukladno Pravilniku o korištenju informacija Privremenog vjerovničkog vijeća, u kojem se i navode procjene vrijednosti. 

EPM predstavlja vodič kroz model namirenja, čija je svrha utvrđivanje tražbina dionika i stopa njihovog namirenja od svakog društva u sistemu Agrokor koji je pod izvanrednom upravom.

Set sažetih informacija sadrži informacije koje predstavljaju temelj na kojem je izrađen model namirenja te će omogućiti informiranje dionika za predstojeće razgovore o raspodijeli vrijednosti.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce