EKO IDEJE "URADI SAM"
10 jednostavnih ideja za božićno ukrašavanje doma
Manager.ba/ekovjesnik.hr Svijet 14 prosinca, 2018

Naša kućanstva prava su riznica svakodnevnih predmeta koji se, uz malo mašte, truda i izdvojenog vremena, mogu pretvoriti u jedinstvene božićne ukrase. Njihovom izradom ne samo da ostvarujete uštede vlastitog kućnog budžeta, već povoljno utječete i na okoliš stvarajući minimalne količine otpada i izbjegavajući kupnju brojnih ukrasa izrađenih od neodrživih, ekološki neprihvatljivih materijala.

 

Tri, dva, jedan – izrađuj!

 

U ovo blagdansko vrijeme teško je ne odoljeti raznolikoj ponudi svakojakih ukrasa koja se iz godine u godinu čini sve zanimljivija. Nažalost, ljudi nerijetko izgube kontrolu i kupuju si mnoštvo nepotrebnih predmeta čime ne samo da dodatno opterećuju svoj budžet, već i štetno utječu na okoliš.

S kupnjom gotovih božićnih ukrasa dolaze i velike količine kutija i materijala za pakiranje čime se stvaraju velike količine otpada koje nepravilnim odlaganjem vrlo lako mogu dospjeti na neželjena mjesta u okolišu i time nepovratno uništiti već uneređenu okolišnu ravnotežu.

Nažalost, posljedica sveprisutnog suvremenog stila života natjerala je ljude da im je kupovina isključivo gotovih proizvoda postala jedini izbor.

No, vjerovat ćemo kako još uvijek postoje oni koji vole ostaviti svoj „pečat“ na stvarima koje ih okružuje te koji se ne predaju tako lako ovisnosti koju stvara današnji potrošački stil života.

Nikada nije kasno za promjene i zato za ove božićne praznike izdvojite samo malo vašeg vremena i napravite vlastite „uradi sam“ ukrase koji će vaše prijatelje, susjede i posjetitelje ostaviti bez daha, uz minimalna opterećenja vašeg budžeta.

U nastavku navodimo deset jednostavnih prijedloga uz koje će vaš dom zablistati u nikad ljepšem i održivijem božićnom duhu! Pa krenimo:

 

Božićno drvce od tjestenine

 

Sve što vam trebam za izradu božićnog drvca od tjestenine su bilo koji oblik suhe tjestenine, mala kartonska ploča, pištolj s vrućim ljepilom te boja u spreju.

Boju odaberite prema ostalim dekoracijama s kojima planirate ukrasiti vaš dom. Također, ne ograničavajte se u izboru oblika tjestenine, a mnoštvo ostalih ideja o upotrebi tjestenine za izradu zanimljivih dekoracija pronađite na sljedećem linku

 

 

Izrada Djeda Božićnjaka korištenjem rolica toaletnog papira

 

Za izradu ovog ukrasa angažirajte i one najmanje te zajedničkim snagama izradite omiljenog blagdanskog lika.

Sve što vam treba su rolice toaletnog papira, papir u boji, marker, ljepilo i škare. Rolice u ovom ukrasu simboliziraju dimnjak kroz koji će se Djed Božićnjak sigurno spustiti i donijeti zaslužene poklone.

Stoga, prvo što trebate napravite jest izmjeriti i izrezati komad crvenog papira koji ćete omotati oko rolice toaletnog papira, a zatim upotrijebite marker za crtanje opeka.

Korištenjem ljepila zalijepite crvene opeke na rolicu toaletnog papira, a zatim ponovno upotrijebite crveni papir kako biste izrezali djedove noge i dio njegovog šešira.

Osim crvenog papira trebat će vam i bijeli papir za izradu „bijelog krznenog“ dijela na hlačama i šeširu, kao i crni papir za izradu djedovih čizmica, rukavica i neizostavne torbe za igračke.

 

Figurice majmuna od starih čarapa

 

Korištenjem para starih čarapa, dva gumba, pamučnog punjenja ili poliesterskog vlakna, škara i igle možete izraditi simpatične figurice u obliku majmunčića kao zanimljiv ukras za vaša božićna drvca.

 

 

Pluteni vinski čepovi u formi božićnog drvca

 

Još jedna super ideja za božićno uređenje doma jest izrada drvca od iskorištenih plutenih vinskih čepova. Čepove možete obojiti ili ukrasiti gumbima, šljokicama ili tekstilom, a za bolji vizualni učinak preporučuje se i povezivanje crvenom vrpcom.  

 

 

Svjetleće drvce od staklenih boca

 

Uz nekoliko praznih staklenih bočica i svjetlećih lampica možete izraditi vlastito božićno stabalce za osvjetljavanje primjerice vanjskog dijela vašeg doma, ali i ostalih prostorija.

 

Svijećnjaci od štapića cimeta

 

Sve što vam treba za ovu ideju je nekoliko štapića cimeta, vruće ljepilo, vrpca ili čipka te nekoliko ukrasa koje možete pronaći u svom dvorištu, poput češera bora.

U roku samo nekoliko minuta izradit ćete personalizirane svijećnjake čudesnog mirisa.

 

Reciklirano božićno selo

 

Pri ostvarenju ove ideje prepustite se vlastitoj mašti jer ograničenja ne postoje.

Za izradu kućica upotrijebite stare kartonske ambalaže, a drva lako izradite od papira. Kako bi selo učinili zanimljivijim, izrađena drvca postavite unutar upotrijebljenih staklenki. 

 

 

Božićni vijenac od EE-otpada

 

Posjedujete li neke stare dijelove računala, mobitele i žice koji samo zauzimaju prostor u vašem domu?

Ako da, nemojte dopustiti da skupljaju prašinu i pretvorite ih u inovativne božićne vijence.

 

Stare žarulje kao blagdanski dekor

 

Ova blagdanska ideja koristi stare žarulje za stvaranje ukrasa kojima možete upotpuniti vaš božićni vijenac ili ukrasiti drvce. Ako želite ovu ideju podići na višu razinu, a imate pritom i neke umjetničke vještine, žarulje možete pretvoriti u sobove, snjegoviće ili čak u djeda Božićnjaka. 

 

Ukrašavanje svakodnevnih predmeta božićnim uzorcima

 

Vaše svakodnevne predmete ukrasite božićnim motivima, a sve što trebate jest pronaći odgovarajući uzorak, izrezati ga po željenim dimenzijama i zalijepiti na odgovarajući predmet.

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo