I PODZEMLJE JE VAŽNO
Čuvajmo jame naše jer one vodom pune čaše
Manager BiH 23 ožujka, 2024
Izvor fotografije:
screenshot

Ovoga tjedna, svjetska javnost obilježava Svjetski dan voda, 22. ožujka. Utemlejili su ga Ujedinjeni narodi, a ove se godine obilježava pod motom "Voda za mir".

 

Pitka voda jedan je od najznačajnijih prirodnih resursa, a Bosna i Hercegovina je prva u okruženju, a sedma u Europi kada govorimo o izvorima pitke vode.

Speleološko društvo Herceg iz Mostara podsjetilo je javnost na značaj kraških voda podsjećajući na prošlogodišnji dokumentarni film Čuvajmo jame naše jer one vodom pune čaše u kojemu zajedno sa Speleološkim društvom Zelena Brda iz Trebinja upozoravaju na zagađenje podzemnog svijeta  Hercegovine. 

 

Planinska područja Hercegovine, prirodni prikupljač vode za velika vrela u podnožju s kojih se pitkom vodom napaja nekoliko stotina tisuća stanovnika, ne nalaze se na glavnim prometnim pravcima. Preko njih ne vode željeznice ni magistralne ceste. Nema javnog prijevoza. Veliki gradovi su dovoljno daleko. Ipak, voda kraških vrela sve je zagađenija. 

Istražujući hercegovačke jame speleolozi su se prvi suočili sa stravičnim biljezima razvoja društva. Ogromne količine otpada nakupljene u njima prijete najgorim vrstama zagađenja pitkoj vodi.  

 

OZBILJNO UPOZORENJE
Previše je otpada u jamama u okolici Mostara, pitka voda je ugrožena

Kraške jame na ovom su području stoljećima bile dio "sanitarne" kulture - prirodna odlagališta svih vrsta otpada i bile važan dio održavanja zdravlja i okoliša. Sve dok nije došla industralizacija i elektronika...


Manager.ba 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji