UIO BiH

Luksuz samo za šačicu odabranih u BiH

Uvoz prirodnih ili kultiviranih bisera u prvih šest mjeseci ove godine je porastao, pa su tako uvezeni biseri u vrijednosti 6.911,32 KM, dok ih je u istom periodu prošle godine uvezeno u vrijednosti svega 358,84 KM, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO), ali kako se ipak radi o manjim vrijednostima, i to je dokaz da većini bh. građana luksuz nije dostupan.

Hrvatski

Dogovorena raspodjela prihoda od putarina

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovne (UIO BIH) na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci postigao je privremenu odluku o raspodjeli prihoda od putarine. Ukupno 165 miliona KM bit će raspodijeljeno tako da će Federaciji BiH pripasti 59 odsto ovog iznosa, Republici Srpskoj 39 odsto, a Brčko distriktu dva odsto, prenosi “Anadolija”.

Hrvatski

Skupi automobili i nakit usprkos oskudici

Uvoz luksuzne robe poput zlata, dragog kamenja i automobila svjedoči da za mnoge u BiH nema krize, a za tu namjenu je u prva četiri mjeseca ove godine izdvojeno više od 356 miliona KM. Samo deset najskupljih automobila koštalo je 3,18 miliona maraka.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH govore da je za četiri mjeseca ove godine u BiH uvezeno 3.929 novih automobila.

Hrvatski

Uprava za indirektno oporezivanje BiH ponovo raspisala tender za kupovinu zgrade

Uprava za indirektno oporezivanje raspisala je po treći put tender za kupovinu poslovnog objekta u Banjoj Luci za smještaj zaposlenih u Centralnom uredu UIO i sjedištu Regionalnog centra Banja Luka.

Kako se navodi u tenderu, polovni objekat može biti udaljen najviše tri kilometra od sadašnje lokacije UIO i na području grada Banja Luka. 

Objekat treba sadržavati dvije zasebne cjeline s posebnim ulazima površine cca 7.500 metara kvadratnih za potrebe centralnog ureda i prostor površine cca 4.500 metara kvadratnih za Regionalni centar Banja Luka.

Hrvatski

Prihodi od indirektnih poreza veći za 134 milijuna KM

Prihodi od indirektnih poreza u protekla dva mjeseca iznosili su milijardu i 126 milijuna KM i veći su za 134 milijuna KM ili 13,51 posto u odnosu na isti period 2017., potvrđeno je danas iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Bosni i Hercegovini.

UIO je u prva dva mjeseca 2018. godine privredi vratila 207 milijuna KM, što je za 14 milijuna KM više u odnosu na isti period lani.

Hrvatski

PDV na uvoz povećao prihode od indirektnih poreza u BiH

Najvažniji segmenti rasta bruto prihoda od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini u 2017. godine su PDV na uvoz (304,5 miliona KM), domaći PDV (48,7 miliona KM), te u manjoj mjeri prihodi od carina, putarine, akciza na derivate nafte i duhanske prerađevine.

U 2017. je isplaćen rekordan iznos povrata PDV-a, čak 209,5 miliona KM više nego u 2016.godini.

Rast povrata se može povezati sa izuzetno visokim rastom izvoza od 17,4 posto, te snažnim rastom uvoza od 12,2 posto, podaci su Odjeljenja UIO za makroekonomsku analizu.

Hrvatski