DIZAJN I ARHITEKTURA
Završena je jedina privatna rezidencija koju je projektirala Zaha Hadid
DomInfo Lifestyle 13 travnja, 2018

Desetljećima je Zaha Hadid širom svijeta gradila zapanjujuće objekte koje se ističu, više kao čuda prirode, nego kao strukture koje je čovjek izgradio. Prošlo je već dvije godine od kako velika arhitektica nije više sa nama, a studio koji vodi njen najbliži saradnik Patrick Schumacher, završava posljednje projekte koje je osmislila.

Jedan od njih je rezidencija Capital Hill, inače jedina privatna rezidencija koju je Zaha projektirala. Za razliku od većine objekata koje je radila, a koji su locirani u urbanim sredinama, ova neo-futuristička vila je smještana u šumi izvan Moskve.

Vlasnik ovog impozantnog zdanja je ruski tajkun Vladislav Doronin (javnosti možda poznatiji kao bivši momak Naomi Campbell) koji je Zahu upoznao na jednom događaju, a povezala ih je ljubav prema istim umjetnicima. Nije trebalo puno da Doronin poželi da mu ona projektira dom iz snova.

Kada mu je predstavila prve nacrte, kako je sam rekao, nije mogao vjerovati da će objekat tako izgledati i u stvarnosti. Ipak, kada je vila završena početkom ove godine Doronin je dobio upravo ono što mu arhitektica pokazala na prvim skicama.

Na prvi pogled, vila izgleda kao svemirski broj koji je sletio na krov nekog objekta u šumi. Doronin je želio da ima spavaću sobu na visini iznad drveća. To je i dobio. Spavaće sobe su najviši dio ovog objekta, a nalaze se na visini od 35,6 metara iznad tla.

Sa ostalim prostorijama su povezane uskim stubovima. U kući vrijednoj 140 milijuna dolara, ovaj uspješni biznismen, osim u spektakularnom pogledu, može uživati u bazenu, teretani, wellnessu… a dobar dio prostrija nalazi se i ispod prvog kata koji je na nivou šume.

Kao i većina njenih građevina, i rezidencija Capital Hill, ne samo da je spomenik njenoj kreativnosti, nego i dokaz je sposobnosti da statičnim objektima podari dinamiku. Kao što je rekao vlasnik “kreirala je savršenu skulpturu pogodnu za život”.

O Autoru
DomInfo
Video
MANTAK CHIA
Tehnike za aktiviranje “drugog mozga” u vašem tijelu
MOTIVACIJA
Zašto samo 1% ljudi uspije u onome što zamisli?
KOLIKO SMO NAPREDOVALI?
FANTASTIČNA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA: Povijesni period obilježen uspjesima i preokretima