VESNA VLAŠIĆ JUSUPOVIĆ
Kvalitetno prezentirana istina pronalazi put do zainteresiranih i kreira promjenu!
Manager.ba BiH 06 prosinca, 2017

U sklopu projekta Klub menadžera predstavljamo vodeće ljude iz svijeta poduzetništva kao i stručnjake iz raznih oblasti koji našu svakodnevicu čine boljom i zanimljivijom. U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više.

Gošća Kluba menadžera je Vesna Vlašić Jusupović, Managing Director agencije McCann Sarajevo.  

Vesna Vlašić Jusupović rođena je i odrasla u Sarajevu, a česta putovanja u inostranstvo još od najmlađih dana kreirali su je osobom kakva je danas – radoznala, otvorena ka drugom i drugačijem, uvijek spremna za osobni razvoj. Kreativac po prirodi, sa nezaustavljivom potrebom za učenjem, nakon završene dvije osnovne te dvije srednje škole, upisuje i dva fakulteta: Studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Produkt dizajn na Likovnoj akademiji, ali finalno je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Nakon toga upisuje magisterij na Kulturološkom odsjeku Fakulteta političkih nauka, pri studiju Sociologije, gdje je trenutno u fazi pripreme magistarske teze. Iako naoko potpuno raštrkanih interesa, suštinski su je svi njeni obrazovni napori uvijek vodili u istom pravcu – ka razvoju i njegovanju kreativnog izražaja i ekspresiji novih ideja kroz različite kanale. Još tokom školovanja počela je raditi kao novinar, a okušala se i kao muzički urednik na radiju. Međutim, prvo redovno zaposlenje na neki način ju je usmjerilo u pravcu njenog životnog poziva. Naime, nakon nekoliko godina provednih u odjelu PR-a UNHCR-a, prelazi na poziciju Account Managera mlade sarajevske agencije u razvoju. U svijetu advertisinga je sada već skoro 20 godina, a postepenim razvojem, usvajajući kroz praksu sve ono što je propustila, napredovala je do sadašnje pozicije Managing Director-a vodeće kreativne agencije u Bosni i Hercegovini - McCann Sarajevo.

Možete li na početku predstaviti agenciju McCann, gdje je i kada osnovana, s kojim ciljem?

Agencija McCann sada je već stogodišnjak. Osnovao ju je Harry McCann prije više od jednog stoljeća u New Yorku. Već petnaestak godina kasnije, agencija se iz SAD-a širi i na Evropu kroz otvaranje tri ureda, u Londonu, Berlinu i Parizu, tada najutjecajnijim prijestonicama Evrope. Od samog početka moto agencije je bio “Truth well told”, vodeći se time da sve počinje od jedne, univerzalne istine koja ima moć da pokrene kreativnost, koja dalje pokreće ljude i uzrokuje promjene na tržištu pomažući našim klijentima i njihovim brandovima da odigraju smislene uloge u životima konzumenata. Tokom godina Mccann je bio zaslužan za neke od najdojmljivijih oglašivačkih kampanja svijeta uključujući kreiranje slogana i kampanje “It’s the real thing” za Coca–Colu, kampanje “There are some things money can't buy. For everything else, there's MasterCard” za MasterCars, ili recimo globalno popularne kampanje “Dumb ways to die” za Metro trains. McCann su neki možda upoznali i kroz serijal Mad Man, koji završava kreiranjem jednog od najlegendarnijih oglasa ikada – sjajnim “Hilltop” oglasom za našeg najutjecajnijeg i najstarijeg klijenta The Coca Cola Company. U ovoj godini agencija je napravila nevjerovatnu kampanju “Fearless girl”. Kip neustrašive djevojčice koja se u noći prije 8. marta pojavila suprotstavljajući se ikonskoj statui Wall Street-ovog bika u sekundi je postala viralna i digla skoro cijeli svijet na noge. 

Kako je došlo do otvaranja agencije u BiH i koje usluge ista nudi?

Upravo zahvaljujući Coca–Coli, koja je nakon ratnih dešavanja u BiH aktivno pokrenula svoje operacije na ovom tržištu, 1997. inicirano je otvaranje lokalne McCann agencije, kao jedinog partnera koji bi mogao pratiti kompaniju u svim njenim aktivnostima. Uz Coca-Colu ubrzo dolaze i drugi globalni klijenti, a s obzirom da je agencija okupila odličnu ekipu koja je imala priliku lokalno implementirati McCann-ov svjetski know-how, vrlo brzo je bila prepoznata i kod lokalnih klijenata i doživjela rapidan rast. Agencija trenutno nudi usluge strateškog planiranja, razvoja kreativnih koncepata i rješenja za sve kanale komunikacije, od printa do digitalnih inovacija i kreativnog osmišljavanja evenata. Nudimo sve vrste PR usluga, osmišljavanje i implementaciju BTL aktivnosti – evenata ipromocija, produkciju za sve kanale komunikacije, te održavanje socijalnih mreža. Uspješno poslujemo u BiH već tačno 20 godina.

Kako se agencija razvijala s godinama u BiH te postala jedna od najuspješnijih i najprepoznatljivijih u regiji?

U momentu osnivanja agencija je počela operacije kao full service marketing agencija, što znači da smo pored gore pobrojanih usluga, našim klijentima nudili i usluge planiranja integriranih medijskih kampanja uz zakup medija. Od 2013. godine agencija je drastično povećala broj klijenata i uposlenika, te smo po uzoru na ostale članice naše grupacije osnovali posebno pravno lice Universal media-u, koja je preuzela taj dio aktivnosti. Obje agencije su članice I&F McCann grupe koja je jedan od vodećih komunikacionih sistema u jugoistočnoj Evropi i Nordijskom regionu. Već dvije decenije naše agencije pružaju uslugu koja lokalnim, regionalnim i internacionalnim klijentima pomaže da razviju svoje brendove i prošire svoje poslovanje. Naš tim čini 600 zaposlenih u 12 zemalja koji svakodnevno sarađuju na integraciji marketinških kampanja, promotivnih aktivnosti, organizaciji događaja, dizajnu, planiranju i zakupu medijskog prostora, PR-u, produkciji, komunikaciji u oblasti zdravstva, kreiranju TV sadržaja, kao i na svim formama digitalnog marketinga. 

Koji su to projekti na koje ste najponosniji? Pretpostavljamo da je među njima svakako i projekt za disleksiju “Disleksija nije bolest, već različitost”...

Ono na šta smo zaista ponosni jeste činjenica da i danas imamo klijente sa kojima sarađujemo od osnivanja agencije. Ne pamtim da nas je bilo koji klijent napustio zbog nezadovoljstva i to je veliki uspjeh svih nas. Podjednako smo ponosni na naše male projekte koje realiziramo najčešće za lokalne klijente sa malim budžetima, ili pak one koje smo zbog njihove neophodnosti radili pro bono, kao i na projekte za koje smo dobili priznanja. U posljednjih par godina priznanja su nam donijele odlično realizirane zahtjevne kampanje za brandove Coca–Cola i Violeta, ali i kampanja koju smo realizirali u saradnji sa Udruženjem za podršku osobama sa disleksijom “Vjetar”, koja je ušla u TOP 25 regionalnih projekata ove godine na regionalnoj smotri kreativnih agencija BalCannes. Sa budžetom od 0 KM uspjeli smo probuditi interes šire javnosti, ali i profesionalno zainteresiranih strana u državi u kojoj disleksija za sada još uvijek ima status mentalnog oboljenja. Kampanjom “Disleksija nije bolest, već različitost” prodrli smo do svih pora društva i prenijeli jako korisne informacije roditeljima djece koja imaju disleksiju, a koji do tada nisu bili u potpunosti svjesni sa čim se suočavaju. Kampanju su podržale i mnogobrojne lokalne i strane kompanije, tako što su na Svjetski dan svijesti o disleksiji svoje logotipe na socijalnim mrežama i web-u transformirali u njihove “disleksične” verzije. Ovo je jedan od plastičnih primjera kako kvalitetno prezentirana istina može pronaći put do svih zainteresovanih i zaista kreirati promjenu. Veliku zahvalu dugujemo i umjetnicima koji su prepoznali značaj ove kampanje i dobrovoljno se pridružili njenoj realizaciji, kao što su fotograf Jasmin Fazlagić, naš dugogodišnji saradnik i naš prijatelj, nedavno preminuli dizajner Anur Hadžiomerspahić, čiji je nesebičan doprinos razvoju kreativne strategije za ovu kampanju dao zaista poseban pečat projektu. 

                                                               BalCannes-Weekend Media Festival 2015., Rovinj

Prošle godine je agencija u saradnji sa iMTM-om učestvovala u produkciji prvog profesionalnog mjuzikla sa djecom u glavnim ulogama Annie, koji je još uvijek dio programa Narodnog pozorišta u Sarajevu i koji je do sada pri svakom igranju punio salu do posljednjeg mjesta danima prije predstave. Pored umjetničkog i edukativnog značaja projekat je imao i humanitarni karakter jer podržava rad Centra za djecu bez roditeljskog staranja Duga.

Potvrda vaše kvalitete rada je i ona za bonitetno pouzdane kompanije. Koliko vam ta nagrada znači i što ona govori o Vašoj agenciji?

Biti prepoznat kao pouzdan poslovni partner na osnovu međunarodno priznatih standarda i pravila poslovanja, koje ovaj izbor postavlja, svakako je u skladu sa ukupnom poslovnom politikom I&F McCann Grupe, u čijem sastavu djeluje i McCann Sarajevo. Ponosni smo na priznanje "Bonitetna zvijezda”, jer je razlog više da nas postojeći, ali i svi novi klijenti, identifikuju kao kredibilnu agenciju na našem tržištu, koja, osim profesionalnog angažmana nudi maksimalno uspješna kreativna rješenja u oblasti marketinga, dizajna i komunikacija, jeste i finansijski pouzdan i stabilan partner kojem mogu vjerovati.

Zahvaljujući toj nagradi bivate prepoznatljiviji na tržištu rada, iako agencija McCann svoje uspjehe odavno bilježi u BiH i regiji. Kakva je regionalna povezanost vaših agencija?

Kako sam već pomenula, I&F McCann grupa posluje trenutno na 12 evropskih tržišta. Naša komunikacija na svim tim tržištima je vrlo bliska i učestala. Ona se uglavnom vodi na dva nivoa. Jedan od njih su kontakti vezani za rad na klijentima, osobito mrežnim klijentima sa kojima McCann agencije sarađuju na više tržišta. U ovom kontekstu su vrlo aktivne razmjene iskustava, ali i konkretnih ideja sa kojima izlazimo pred klijente. Sa druge strane vrlo često se dešava da se susrećemo sa klijentima iz oblasti kojim se nismo do tada bavili, te u takvim situacijama naš mrežni know-how uvijek bude vrlo koristan. Na drugom nivou su jako značajni međusobni kontakti uposlenika, te treninzi i radionice internog karaktera koji svima pomažu da se unaprijede ili upoznaju specifični alati i tehnike koje možda do tada i nisu koristili. Unutar agencije se uvijek trudimo graditi multidisciplinarne timove upravo zbog dodatne mogućnosti učenja i usavršavanja svakog člana tima. Za svakog uposlenika je od neizmjernog značaja biti u mogućnosti iskusiti kako to radi neko drugi na većem ili manjem, jednostavnijem ili kompleksnijem tržištu, tamo gdje je fokus na kreativnom razvoju ili možda na event menadžmentu. 

                                          I&F McCann Grupa u Rovinju na Weekend Media Festivalu 2017.

Budući da je riječ o američkoj agenciji, prenosite li u BiH trendove poslovanja i znanja kakva vladaju na američkom tržištu? Što je to što je jednako u svim McCann agencijama diljem svijeta?

Sve što sam pomenula za I&F McCann grupu se može aplicirati i na našu svjetsku mrežu McCann Worldgroup koja je članica IPG mreže agencija. Imamo vrlo intenzivne kontakte i priliku za razmjenu znanja i iskustava na svakom nivou. Pored toga, postoje i sistemska rješenja kao što je naš globalni istraživačko strateški hub McCann Truth central, koji svake godine sprovodi tematska istraživanja na globalnom nivou u kojima učestvuju i naše zemlje, te na taj način otkrivaju nove istine o aktuelnim temama današnjice. Pored toga, imamo i pristup različitim mrežnim portalima i bazama podataka kroz IPG mrežu kojoj pripadaju sve McCann agencije.

Ono što nam je zajedničko, bez obzira na to o kojem se tržištu radi, je da dok sarađujete sa McCann-om možete očekivati transparentan, profesionalan odnos koji će rezultirati najvišom mogućom vrijednošću ponuđene usluge. Naš strateški pristup koji je evoluirao iz dugogodišnje trajne poslovne strategije i filozofije “Truth well told” je izgrađen na suštinskom ubjeđenju da brand istine mogu i trebaju služiti kao katalizatori za kreiranje snažnih i značajnih ideja.  One se u finalnim konsekvencama odražavaju na našu kompletnu realnost, bez obzira kroz koju medijsku platformu ili tehnologiju komunicirali, na kojem jeziku ili tržištu se plasirale. 

Koliko su bh. firme prepoznale značaj marketinga kao jedne bitne stavke svog poslovanja? Jesu li napravljeni značajniji pomaci?

Ne bih mogla tvrditi da su brandovi u potpunosti prepoznali moć i potrebu marketinga. Kroz saradnju sa agencijom, naši klijenti su uvidjeli potrebu investiranja u oglašavanje koje je mjerljivo postignutim rezultatima. Jako je žalosno što imamo mnogo kvalitetnih lokalnih brandova koji stagniraju na tržištu ili bivaju poklopljeni od strane uvoznih, isključivo zato što nisu uspjeli kreirati adekvatnu komunikaciju sa potencijalnim kupcima. Teško je prodati čak i najbolji mogući proizvod ili uslugu ukoliko niko ne zna da postojite. Naše tržište doživljava određeni rast u ovom smislu, ali je činjenica da su države iz okruženja otišle nekoliko koraka dalje kada je komunikacija u pitanju. 

Kvalitet plasiranih informacija je mnogo iznad našeg tržišta, ali važno je napomenuti da je proporcionalan investiciji. U BiH u ovom smislu često dolazi do nesporazuma jer smo vrlo cjenovno orijentirano tržište. Ipak, mi u McCannu smo jako sretni što smo uspjeli ne samo izgraditi bazu klijenata, već partnera koji kontinuirano uče i napreduju zajedno sa nama, a ponekad se osmjele i za pokoji eksperiment. 

                                                                     Brandolucija 2015. 

Vi organizirate i različite događaje kao i edukativne konferencije za poduzetnike i kompanije?

McCann Sarajevo je tokom godina postao poznat u BiH i regiji kao agencija koja obezbjeđuje vrhunski kvalitet usluge kada je u pitanju event menadžment. Bez obzira da li se radi o organizaciji korporativnog, brand eventa ili promocije, konferencije, interne zabave, team buildinga ili profesionalne edukacije u domenu komunikacije, u stanju smo ponuditi sve, od kretivnog koncepta do brandinga, obezbjediti kompletan tehnički i produkcijski support, te ponuditi ljudstvo koje će garantovati vrhunsku realizaciju. Imamo široku mrežu od preko 600 saradnika u cijeloj BiH i šire tako da nam bilo koja potencijalna lokacija ne predstavlja problem pri realizaciji.  

                                                                     Golden Drum 2016. 

S kojim firmama McCann danas posluje u BiH i regiji?

Neki od naših najveći regionalnih partnera su The Coca Cola company, L’Oreal, Mastercard a i Violeta koja je uz podršku naših agencija nakon BiH osvajala i regiju. Pored pomenutih, lokalno godinama uspješno sarađujemo sa kompanijama Carlsberg BH, Lactalis BH, TDR, Podravka, Raiffeisen Bank, Addiko, Sarantis i brojnim drugim. Prošle godine smo kreirali strategiju i kreativni koncept, te implementirali ovogodišnje promotivne aktivnosti i komunikaciju na socijalnim mrežama za novotvoreni Bingo City Centar u Tuzli, a od ove godine, između ostalih, uspješno sarađujemo sa kompanijom dm za koju vodimo PR komunikaciju, a imali smo priliku realizirati i Prvu žensku utrku u BiH, te dm Family day kojem je prisustvovalo skoro 1000 posjetilaca, sa brojnim popratnim aktivnostima. Za Modianu smo organizirali svečano otvorenje nove Modiana radnje premium koncepta u Titovoj ulici, Austrothermu smo pomogli da proslavi 10 godina postojanja kompanije u BiH, a za Fond za zaštitu okoliša smo osmislili kreativni koncept i realizovali kampanju i event za Svjetski dan okoliša. Naravno, tu je još niz projektnih aktivnosti koje svakodnevno implementiramo za različite klijente po potrebi.

Žena ste i imate direktorsku poziciju. Što je presudno da žena na takvoj poziciji opstane i bude uspješna?

Pomalo je tužno što u 21. stoljeću još uvijek moramo odgovarati na ovakva pitanja, ali je činjenica da mnogi još uvijek žene ne posmatraju kao jednake muškarcima. Nije jednostavno izboriti se u muškom svijetu, ali to za nas rade dobri projekti, nove ideje, invoativan pristup zadacima, te naš rad uvijek dolazi kao svjedočanstvo o našim uspjesima. Historijski posmatrano, u našoj sredini se ipak sporo, ali sigurno gube predrasude. Mislim da su kreativne industrije možda i najbolja polazna tačka za ukidanje barijera.

Ono što je meni u svakom slučaju olakšalo rad je činjenica da naša mreža jako cijeni žene, samo u ovom dijelu Evrope u kojem poslujemo žene čine 2/3 uposlenika a na većini vodećih pozicija su žene. Vjerovatno je specifičan ženski senzibilitet ono što je neophodno za balansiranje poslovnih i privatnih obaveza. Pretjeran fokus na karijeru i poslovni uspjeh, bez ravnoteže koja dolazi sa privatne strane, prije ili kasnije neminovno dovodi do problema. Sa druge strane, kako sam već nekoliko puta javno rekla, smatram da žene razmišljaju na mnogo slobodniji način, ležernije su u komunikaciji, a čvršće u stavovima od muških kolega, što je jako dobro za menadžment bilo koje kompanije.
Uspjeh posmatram kao vrlo subjektivnu stvar. Za mene je najveći uspjeh doći do kraja preuzetog zadatka bez poteškoća, pozdraviti zadovoljnog klijenta i onda pronaći trenutak užitka uz porodicu i prijatelje.

Čime se Vi osobno rukovodite u radu, što Vam u poslu pada najteže, a što najlakše?

Bez obzira na okolnosti uvijek težim pružiti maksimum, često iznad onoga što je planirano i dogovoreno. Na ovaj način pretežno uvijek profitiraju i naši klijenti i agencija. Međutim, nekada je dosta teško prikazati sve pozadinske procese koje realiziramo da bi bilo koji projekat ugledao svjetlo dana, tako da dolazi i do određenih nesporazuma. Ukoliko svaki detalj nije precizno definiran takve situacije postaju češće. Stoga je uvijek i najteži i najlakši dio upravo komunikacija sa ljudima. Iako smatram da moja riječ zlata vrijedi uvijek insistiram na pisanoj komunikaciji. Mislim da bih jako teško prihvatila da budem okrivljena za nešto što nije bila moja odgovornost. Ne volim situacije u kojima se nešto podrazumijeva. 
Rukovodi me poslovni integritet i transparencija. 

Tko čini tim McCann agencije i je li danas teško pronaći dobar i kvalitetan kadar?

Posljednjih nekoliko godina agencija kontinuirano raste, kako po broju klijenata, razvoja novih usluga koje nudimo, tako i po broju uposlenika. Ušavši u proces upošljavanja novih ljudi nisam ni slutila koliko je naše tržište rada siromašno kvalitetnim kadrovima. Povećanjem obima posla smo u situaciji da su nam neophodni kadrovi koji mogu odmah prihvatiti jako zahtjevne zadatke i što je jako važno preuzeti odgovornost za svoje profesionalno djelovanje, a ispostavilo se da je takvih zaista malo. Neke pozicije smo popunjavali i po više mjeseci jer smatram da su temelj našeg poslovanja ljudi, oni su naše najveće bogatstvo i ne trebamo to olako posmatrati.

Ipak, mi smo vrlo sretni jer su baza McCann-a ljudi sa dugogodišnjim iskustvom, sa nizom uspješnih projekata iza sebe. Mlađe kolege imaju od koga da uče i što je još bitnije imaju prostora da napreduju. Mi u McCann-u, pored specifične radne kulture, njegujemo i specifične odnose, vrlo nam je bitno da svaki novi kolega osjeti puls agencije i kreće se u tom ritmu. Mnogo pažnje posvećujemo izboru uposlenika i kada ih osvojimo mnogo radimo na tome da zadržimo njihovo zadovoljstvo. Vjerovatno zbog toga i činimo vrlo fukcionalan tim u kojem svako ima svoje mjesto i svoj zadatak, a ujedno je i oslonac za bilo kojeg od kolega. Mi smo tim vrijednih i predanih profesionalaca koji uvijek na prvo mjesto stavljaju zadovoljstvo klijenta i kvalitet rada, te puštamo da drugi govore o nama jer je to najbolja preporuka.

Kako provodite svoje slobodno vrijeme, što Vas opušta i veseli u privatnom životu?

Ono što me uvijek najviše veseli je vrijeme provedeno sa sinom i kćerkom. Sada kada su stariji njihovi interesi su se drastično promijenili, a nerijetko sam u prilici da od njih naučim nešto za mene potpuno novo. Oni su uvijek i nepresušan izvor inspiracije, moji najveći kritičari i najbolji prijatelji. Pored toga jako volim čitati, kada god nađem vrijeme potrudit ću se da uhvatim nešto novo, knjiga me jako opušta. U posljednje vrijeme najčešće čitam dok letim, a vrijeme koje ostaje na raspolaganju obično posvetim pozorištu ili susretima sa prijateljima. Ono za šta uvijek nastojim odvojiti vrijeme su putovanja i jako me raduje što sada iznova proživljavam neke davno posjećene lokacije kroz oči moje djece. To je sada jedno potpuno novo iskustvo koje nas neizmjerno obogaćuje.

Kako biste se opisali u tri riječi?

Na um mi pada kako me je prije nekoliko dana kolegica nazvala Monkom (prema junaku istoimene serije). Iako ja sebe ne doživljavam na taj način vjerovatno bih mogla reći da zaista jesam detaljista. Smatram da je svaka sitnica važna, pogotovo kada su naši poslovni zadaci u pitanju. Pored toga rekla bih da sam uporna i sanjar…

Tko je za Vas uspješan menadžer? Kako biste definirali uspješnog menadžera?

Uspješan menadžer je osoba u koju se drugi ugledaju, koja demonstrira povjerenje i integritet, koja drži svoju riječ. To je neko ko stalno radi na sebi, pomaže drugima da se razvijaju i kreira okolinu u kojoj se svi osjećaju priznatim i ostvarenim. To je ona osoba koja od svog kolektiva uspije napraviti funkcionalan organizam koji fukcionira pod svim okolnostima i u svakoj situaciji se izbori za opstanak. Osoba koja ima viziju, radoznala je i hrabra.

Video
CRNI PONEDJELJAK
Najveći pad jednogodišnjeg tržišta u povijesti (1987.)
DOKUMENTARNI SERIJAL
"OUR PLANET": Coming Spring 2019.
JIM KWIK
Zašto samo 1% ljudi uspijeva u onome što zamisli?