Nobel
FBIH
Grad Mostar izradio Akcijski plan energijski održivog razvitka 2016.-2020.
Objava: 30.1.2017 / 07:01
Prikaza: 524
Autor: Manager.ba/Pogled.ba
Grad Mostar izradio Akcijski plan energijski održivog razvitka 2016.-2020.
0

Grad Mostar izradio je Akcijski plan energijski održivog razvitka 2016.-2020. koji donosi prijedlog mjera i aktivnosti potrebnih za smanjenje emisija CO2 na području tog grada za 22 posto do 2020. godine u odnosu na referentnu 2014. godinu, priopćeno je iz Gradske uprave Grada Mostara.

"Ovaj akcijski plan jasno pokazuje put kamo i kako možemo sigurno ići kao lokalna uprava, i to odgovornim provođenjem održive energetske politike", kazao je Darko Knezović, koordinator za projekte energetske učinkovitost grada Mostara, napomenuvši kako će se početkom veljače ove godine organizirati okrugli stol na temu energetske učinkovitosti u gradu Mostaru, i to s posebnim osvrtom na akcijski plan energetski održivog razvitka grada Mostara od 2016. do 2020. godine.

"Planiramo krenuti s nizom od šest radionica za građane Mostara o temi energetske učinkovitosti u suradnji s Centrom za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle. Imamo cijeli niz projekata energetske obnove na javnim objektima u gradu, a uskoro će se napraviti detaljni energijski pregledi svih osnovnih škola i to će u cijelosti financirati Fond za zaštitu okoliša HNŽ-a", kazao je Knezović, istaknuvši pritom kako je u pripremi provođenje detaljnog energetskog pregleda sustava javne rasvjete, također uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a.

Planirane mjere, potrošnja energije i emisije, promatrane su odvojeno za šest sektora, i to; zgradarstvo, promet, javna rasvjeta, čvrsti otpad, vodoopskrba i obnovljivi izvori energije. Ukupna emisija CO2 promatranih sektora, na području grada Mostara za baznu 2014. godinu, iznosila je 380.504 tCO2e, s tim da zgradarstvo ima najveći udio – 54 posto, zatim prijevoz s 29 posto, komunalni otpad 10 posto, tranzitni prijevoz 4 posto, javna rasvjeta 2 posto, dok najmanji udio ima sektor vodoopskrbe svega 1 posto.

Sukladno rezultatima provedenih energijskih analiza, najveći dio mjera za smanjenje emisija CO2 odnosi se na sektor zgradarstva (11 mjera), zatim na sektor prometa (9), na sektor javne rasvjete (3), na sektor vodoopskrbe (2) te na sektor obnovljivih izvora energije (1 mjera), što daje ukupno 26 SEAP-om predloženih mjera.

"Grad Mostar se kroz veliki broj projekata pridružio provođenju proaktivne energetske politike u cilju poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenja štetnih utjecaja na okoliš te širenjem svijesti među građanima o nužnosti učinkovitog korištenja energije", kazao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Dodao je kako se Gradska uprava odgovorno opredijelila za energetski održiv razvitak Grada na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije.

"O takvoj viziji govori i akcijski plan energetski održivoga razvitka grada Mostar do 2020. godine", naglasio je.

Podsjećamo, Grad Mostar je zaključkom Gradskog vijeća Mostar (20. listopada 2011. godine) o usvajanju inicijative sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors) o smanjenju emisije stakleničkih plinova (GHG) za najmanje 20 posto do 2020. godine izrazio spremnost za izradu akcijskog plana energetski održivog razvitka grada Mostara. Nakon donesene odluke, pristupilo se pripremama pristupa sporazuma gradonačelnika inicijativi Europske komisije pokrenutoj u siječnju 2008. u cilju povezivanja europskih gradova u trajnu mrežu za razmjenu iskustava u poboljšanju energetske učinkovitosti urbanih sredina i smanjenje emisija CO2 za više od 20 posto.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS